Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Dokuma Atölyesi’nde Unutulmaya Yüz Tutmuş Dokuma Kültürü Canlandırılıyor

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, kök boyalar ve geleneksel yöntemlerle dokuma kültürünü gelecek nesillere aktarıyor.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, kök

Adana Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde oluşturulan dokuma atölyesinde, unutulmaya yüz tutmuş dokuma kültürü yeniden canlandırılıyor. Atölyede, Adana’nın pamuğu doğal kök boyalarla renklendirilip kirmen ile iplik haline getiriliyor ve geleneksel tezgahlarda dokunarak kumaş üretimi yapılıyor.

Enstitü, teknolojinin ilerlemesi ve farklı kumaş türlerinin çıkmasıyla unutulmaya başlayan bu kültürü, orijinal yöntemlerle tekrar hayata geçiriyor. Dokuma atölyesinin usta öğreticilerinden Şükran Kara, “Adana’nın pamuğunu tamamen doğal yollarla işleyip, geleneksel yöntemlerle kumaş haline getiriyoruz. Burada üretilen kumaşlar, kıyafet ve çanta gibi tasarımlarda kullanılıyor. Bu şekilde unutulmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmaya çalışıyoruz,” dedi.

Atölyede dokunan kumaşlar, çeşitli üretim süreçlerinde kullanılmakta ve öğrencilere iki yıllık eğitim verilerek dokuma kültürünün sürdürülebilirliği sağlanmakta. Eğitimini tamamlayan öğrenciler usta öğretici olarak atölyede görev alabiliyor.

Atölyede kök boyalar için doğal bitkiler ve ceviz kabuğu kullanıldığını belirten Kara, “Tamamen doğal yöntemler kullanıyoruz ve bu özgün çalışmalara talep oldukça fazla,” diyerek dokuma atölyesinin büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI