Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gergerlioğlu, Birleşmiş Milletler gündeminde

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi Üyesi Hélène Tigroudja, Türkiye’nin İkinci Periyodik Raporunun İncelenmesi oturumunda yasama dokunulmazlığını konuşurken Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yaşadıklarını örnek gösterdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları

“Mahkemeler, Türkiye’de birçok temel hakkın ihlal edildiğine hükmetmiştir”

Gergerlioğlu’nun milletvekiliyken hak ihlaline uğradığını belirten Hélène Tigroudja, “Türk Anayasa Mahkemesi, Venedik Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, milletvekili dokunulmazlığının kaldırıldığı koşulların, serbest seçimlerde aday olma hakkı ve parlamento ifade özgürlüğü gibi birçok temel hakkı ihlal ettiğine hükmetmiştir. Meslektaşım Sayın Gomez’in de bahsettiği gibi Avrupa Mahkemesi, Selahattin Demirtaş davasına ilişkin Büyük Daire kararında, “parlamenter azınlığın, çoğunluğun istismarına karşı korunmasının” önemini vurgulamıştır. Halkların Demokratik Partisi eski Eş Başkanı Sayın Demirtaş’ın devam eden tutukluluğu ile ilgili olarak Mahkeme, “Binlerce seçmeni Millet Meclisi’nde temsil edilmekten mahrum bırakmakla kalmayıp, aynı zamanda bir bütün olarak halka tehlikeli bir mesaj gönderdiğini ve özgür demokratik tartışma alanını önemli ölçüde azalttığını” eklemiştir. Ancak, Avrupa Mahkemesi’nin kararı taraf devlet tarafından uygulanmamakla kalmamış, aynı zamanda zorla kaybetmeler, çocuk hakları, Kürtlerin hakları ve diğer insan hakları meseleleri gibi konularda konuşan yirmi kadar milletvekili, milletvekili sıfatıyla yaptıkları açıklamalardan dolayı dokunulmazlıkları kaldırılıldı. Milletvekilleri, tutuklanmalar ve haklarında cezai kovuşturma başlatılması gibi tedbirlere maruz kalmıştır. Bazı durumlarda, bu tedbirler yıllarca süren seyahat yasakları ile de desteklenmiştir. Örneğin, Halkların Demokratik Partisi üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekili sıfatıyla yaptığı açıklamalardan dolayı bu tür bir yasakla karşılaşmıştır.” ifadelerini kullandı.

Hélène Tigroudja, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerini sordu

Türkiye yetkililerine sorular yönelten Hélène Tigroudja, “Yargının işleyişine ilişkin olarak, meslektaşlarımın sorduğu sorulara ek olarak, Yargıtay’ın aynı milletvekili dokunulmazlığı ve muhalefet milletvekillerinin tutukluluğu konularında Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını uygulamayı ve yerine getirmeyi sistematik olarak reddetmesi nasıl mümkün olabiliyor? Bu soru, ayrıca Avrupa Mahkemesi tarafından birkaç hafta önce hükümete iletilen Can Atalay/Türkiye davasında da gündeme getirilmiştir. İkinci olarak, milletvekili dokunulmazlığına ilişkin iç hukuk kurallarının Sözleşme’de belirtilen haklarla uyumlu hale getirilmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır? Son olarak, kaç milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmıştır? Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin görevlerine iade edilmesi ve görevlerini yerine getirirken yaptıkları açıklamalarla ilgili cezai kovuşturmalara son verilmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır?” Öte yandan iki gün boyunca Türkiye’de insan hakları sorunlarına dair oldukça güçlü sorular yöneltilmiş ve Türkiye heyeti bu soruların hemen hiçbirine tatmin edici cevaplar verememiş önceden hazırladıkları metinleri okudukları gözlemlenmiştir.” şeklinde konuştu.