Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÖZ SAĞLIK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI DEVLET SERT: “696’LI KAMU İŞÇİSİNİ ZORUNLU EMEKLİYE SEVKETMEK HÜKÜMETİN EMEKLİLİK POLİTİKASI İLE TERS DÜŞÜYOR”

“ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI OLAN ZORUNLU EMEKLİLİK UYGULAMASI DERHAL DÜZELTİLMELİDİR”

“ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

 

 

“UYGULAMA DEVAM EDERSE DEVLET YAKIN ZAMANDA ÇALIŞTIRACAK TECRÜBELİ İŞÇİ BULAMAYACAK”

696 Sayılı KHK ile kadroya geçen sürekli kamu işçilerine getirilen zorunlu emeklilik uygulaması yüzbinlerce  işçinin mağduriyetine sebep olmaya devam ediyor. Zorunlu emeklilik uygulamasına tepki gösteren Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, “Bu uygulama hükümetin emeklilik uygulamalarına ters bir şekilde işletiliyor. EYT sorunu gündemde ve çözüm yolları aranırken, sürekli kamu işçisini zorunlu emekliye sevk etmenin bir izahı yoktur” dedi.

Devlet Sert, konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

696 Sayılı  KHK’nın ürettiği pek çok sorunun yanı sıra zorunlu emeklilik uygulaması yüz binlerce kamu işçisinin mağduriyetine sebep oldu, olmaya da devam ediyor. Erken yaşta pirim gün sayısını dolduran bu  işçilerin zorunlu olarak emekliye sevk edilmeleri, diğer çalışan gruplar arasında büyük bir  eşitsizliğe neden oluyor, çalışma barışını da bozuyor.  Memur 65 yaşına kadar çalışabiliyor. Eski işçiye, İŞ-KUR üzerinden gelen işçilere zorunlu emeklilik diye bir  uygulama yapılmıyor ama 696 Sayılı  KHK ile kadroya geçen işçiler genç yaşlarında zorunlu olarak emekli ediliyor.

Bu işçilerin büyük bir bölümü 40’lı yaşlarda.  Çalışma hayatının en verimli döneminde, genç yaşta bu işçileri emekliliğe sevk etmek, yürütülmekte olan  istihdam politikalarına ters bir uygulama. Uluslararası anlaşmalara ters,  Anayasa’nın eşitlik ilkesine ters. Dahası böyle bir eşitsizlik  büyük bir vebal, kul hakkı demek.

Sendika olarak zorunlu emeklilik uygulaması kararına daha  KHK’nın en başında itiraz ettik, doğru olmadığını her platformda dile getirdik. Yetinmedik  bu konuya ilişkin  Çalıştay düzenledik. Kamunun bileşenleri ve diğer tüm taraflar bu konuda uzlaşıya vardılar. Zorunlu emekliliği kimse savunamadı. Çalıştaydan çıkan sonuçları kamunun taraflarına bildirdik.

Umuyoruz ki  bu yanlıştan hemen dönülsün. Kamuda zaten personel yetersizliği ile bu hizmetler zor şartlarda yürütülürken, önümüzdeki dönemde zorunlu emeklilik uygulamasına girecek işçilerin emekli edilmesi ile işler durma noktasına gelebilir. Devletimiz çalıştıracak nitelikli, kalifiye, tecrübeli işçi bulamayabilir.

Her açıdan büyük sıkıntı doğuran bu uygulamanın derhal düzenlenmesini talep ediyoruz”