Kasım ayı içinde hayatını kaybeden 164 emekçinin 149’u ücretli (işçi ve memur), 15’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Yılın ilk on bir ayında ise hayatını kaybeden 2017 emekçinin 1722’si ücretli, 295’i kendi nam ve hesabına çalışan işçilerden oluşuyor.
23 kadın işçi hayatını kaybetti
Verilere göre iş cinayetlerinde ölenlerin 23’ü kadın işçi, 141’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, eğitim, ticaret, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında meydana geldi. Yılın ilk on bir ayında ise hayatını kaybeden 2017 emekçinin 154’ü kadın, 1863’ü erkek.
7 göçmen işçi hayatını kaybetti
Kasım ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 7’si göçmen işçilerden 3’ü Suriyeli, 2’si Türkmenistanlı, 1’i Afganistanlı ve 1’i Rusyalı. Yılın ilk on bir ayında ise hayatını kaybeden 2017 emekçinin 83’ü mülteci/göçmen işçi: 36’sı Suriyeli, 14’ü Afganistanlı, 7’si Rusyalı, 6’sı Türkmenistanlı, 5’i Pakistanlı, 3’ü Somalili, 2’si Gürcistanlı, 2’si İranlı, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Bulgaristanlı, 1’i Güney Koreli, 1’i Macaristanlı, 1’i Moldovyalı, 1’i Sırbistanlı, 1’i Ugandalı ve 1’i Ukraynalı.
En çok ölüm inşaat iş kolunda
Ölümler en çok inşaat/yol, sağlık, ticaret/büro/eğitim, tarım/orman, belediye/genel işler, taşımacılık, konaklama, metal, gıda, madencilik, güvenlik, çimento ve enerji işkollarında meydana geldi.
• Akkuyu nükleer santral inşaatında en az 3 işçi hayatını kaybetti. İşçiler şantiyedeki ölümlerin gizlendiğini belirtiyor.
• Tarım işkolunda 10 işçi ve 7 çiftçi hayatını kaybetti.
• Ölümlerin beşte biri sanayi işkollarında.
• Covid-19 nedenli ölümler en çok sağlık ve eğitim/büro işkollarında meydana geldi.
COVİD işçi sınıfı hastalığı olmaya devam etti
Çalışırken alınmayan COVİD-19 önlemleri işçilerin ölümüne sebebiyet vermeye devam ederken COVİD-19 işçi sınıfı hastalığı oldu. En fazla ölüm nedenleri Covid-19, yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, elektrik çarpması, intihar, kesilme/kopma ve şiddet.
• Covid-19 nedeniyle: 26 ölüm sağlık, 17 ölüm büro/eğitim, 3 ölüm güvenlik, 3 ölüm belediye, 1 ölüm tarım ve 1 ölüm metal.
• İnşaatlardaki iş cinayetlerinin yarısı yüksekten düşme nedenli.
• Sanayi işkollarında ölümlerin yarısı ezilme nedenli.
İş cinayetlerinde yaş
3 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım ve gıda işkolunda çalışıyordu. Yılın ilk on bir ayında ise hayatını kaybeden 2017 emekçinin 57’si çocuk işçi (20’si 14 yaş ve altı, 37’si 15-17 yaş aralığında).
51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 48 emekçi bulunuyor: Çiftçiler ve esnaflar ile tarım, maden, eğitim, inşaat, enerji, taşımacılık, sağlık, konaklama, güvenlik ve belediye işçileri.
Genel olarak yaş gruplarına göre ölümlere bakarsak:
• 14 yaş ve altı yaş grubunda 2 işçi,
• 15-17 yaş grubunda 1 işçi,
• 18-27 yaş grubunda 20 işçi,
• 28-50 yaş grubunda 81 işçi,
• 51-64 yaş grubunda 40 işçi,
• 65 yaş ve üstü yaş grubunda 8 işçi,
• Ve yaşını bilinmeyen/öğrenilemeyen 12 işçi hayatını kaybetti.
En çok ölüm İstanbul’da
İş cinayetlerinin en çok gerçekleştiği kentlerin başında İstanbul yer aldı. Verilere göre 13 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Kocaeli’de; 8’er ölüm Ankara ve Bursa’da; 7’şer ölüm Antalya ve İzmir’de; 6 ölüm Adana’da; 5’er ölüm Denizli, Mersin ve Muğla’da; 4’er ölüm Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kırklareli, Konya ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Kastamonu, Sakarya, Trabzon ve Bosna Hersek’te; 2’şer ölüm Afyon, Burdur, Çorum, Erzurum, Malatya, Mardin, Ordu, Osmaniye, Samsun, Şanlıurfa ve Tekirdağ’da; 1’er ölüm Aksaray, Bartın, Bilecik, Bingöl, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Kayseri, Kütahya, Manisa, Rize, Siirt, Şırnak, Uşak, Van, Yozgat ve Güney Kore’de meydana geldi.
İş cinayetlerinin aylara göre dağılımı ise şöyle:
•Ocak ayında en az 203 işçi,
• Şubat ayında en az 142 işçi,
• Mart ayında en az 144 işçi,
• Nisan ayında en az 258 işçi,
• Mayıs ayında en az 239 işçi,
• Haziran ayında en az 180 işçi,
• Temmuz ayında en az 155 işçi,
• Ağustos ayında en az 178 işçi,
• Eylül ayında en az 189 işçi,
• Ekim ayında en az 165 işçi,
• Kasım ayında ise en az 164 işçi hayatını kaybetti.
• 2021 yılının ilk on bir ayında iş cinayetlerinde en az 2017 işçi hayatını kaybetti.
2021/ Kasım ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 164 işçiyi saygıyla anıyoruz
Fethi Bulut, Şim Ağa, Engin Odabaşı, Süleyman Daşgın, Hakan Süzen, Muhammed Onan, Ahmet Nar, Fuat Yetkin, Kadir Korkmaz, Bahtiyar Kandimov, Azmi Türkmen, Hakan Atalay, Mehmet Özkan Turna, Sevgi Uçer, Ahmet Uyar, Hüseyin Karakuş, Hüseyin Kalkın, Emrah Aykurt, Ula Kerem, Azize Gülmez, Şahide Budak, Hayri Burak Gül, Recep Uysal, Yaşar Kansızoğlu, Abdullah Sayan, Kadir Kurak, Ömer Erkaya, Ahmet Arıcan, Mümtaz Halaf, Hasan Yıldız, Şenol Akgöz, Mehmet Sabancılar, Nurseven Elbasan, Umut Ahi, İbrahim Örsel, Fatih Coşkun, Kamil Beki, Ümit Demirhan, Nimet Sayraç, Neslihan Mermertaş Karaağaç, Ömer Yalap, İsmail Duran, Nilgün Ediz, Mehmet Ali Tan, Necati Atmaca, Hasan Hüseyin Tavlı, Salim Karaman, Mustafa Akatay, Aylin Alphan Erdemir, Emre Yılmaz, Kemal Erzan, Talha Aktaş, Akın Öztürk, Tugay Ersoy, Adem Bilir, Halil İbrahim Yazıcı, Mehmet Sapan, Tuncay Aydın, Cüneyt Çetinkaya, Fatih Terzioğlu, Bilal Kurt, Serdar Demirel, Sabahattin Çelik, Mehmet Şahin, Serkan Duran, Bedirhan Yıldız, Muhammed Kaddur, Ufuk Göktaş, Mehmet Emin Göğün, Hasan Karakılçık, Hacı Ali Akdeniz, Şenol Aydın, Hacı Tunç, Murat Bülbül, İbrahim Değer, Bostan Eser, Salih Bulut, Halit Gökçe, Zafer Pallavuş, Emrah Ballı, Ahmet Kuruçaylı, Mustafa Aydın, Orhan Polat, Aşkın Dişkaya, Ergün Celep, Tahir Yıldız, Fetullah Sarı, H.I., Adil Kara, Mehmet Tuğra, İsmail Ünlü, Canip Yıldız, Ali Demir, Suat Çelik, Mehmet Şükrü Yücel, Bekir Kaya, Ergün Şahin, Nedim Köse, Galip Çetin, Abdullah Çolak, Muammer Evci, Mehmet Ali Sorulmaz, Gülcan Aslan Karakoç, Sultan Fidan, Mehmet Emin Ünlü, Nejat Toker, Metin Baş, Betül Kıraç Gürler, Vahide Bozer Yaman, Ercüment Keçik, Şerife Nurdoğdu, Işıl Dalgın, Nizar Türker, Ekrem Ayrancı, Şerafettin Boyacı, Aysel Akdeniz, Nusret Bozacı, Çiçek Gülek, Metin Gürel, Vehbi Kıymacı, Ahmet Uysal, Ayşe Özsoy, Fikri Sözbir, Fazile Sevim Yağcı, Şerif Soğur, Ümmet Turhan, Sevgi Çakıcı, Kader Nur Palaz, Muhammed Fatih Taşlıçay, Mehmet Uzun, Gürkan Esmer, Ali Ercan Yılgın, Refikcan Uysal, Havva Ergin, Ramazan Günay, Halil Yüksekol, Hüseyin Akbaş, Talip Güngör, Durmuş Güneş, Volkan Çayan, Davut Kaplan, Osman Kaya, Cengiz Topel Figen, Şirin ., Hüseyin Cenber, Salim Otuk, Gökhan Karabulut, Fedai Altun, Mustafa Tunçel, Naci Sağman, Adem Aykanat, Yiğithan Kuştepe, Yurdal Gökçe, Davut İlhan, Ferhat Ede, Fikret Ağırman, Ali Arslan, Müzbah Donat, Yasin Beşiktepe ve ismini öğrenilemeyen beş işçi.