Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aşçılık ve Pastacılık Sektörü Tehlikeli Dönemini Yaşıyor

Türkiye Aşçılar Ve Pastacılar Birliği yazılı basın açıklamasında salgın sürecinde yaşadıkları maddi-manevi sıkıntıları kamuoyuna duyurdu.

Türkiye Aşçılar Ve Pastacılar

TAPB: ”Kısıtlamalar sonrası meslektaşlarımız işlerine dönemediler”

TAPB yaptığı basın açıklamasında, ‘Bizler içinde bulunduğumuz ve tüm dünyayı derinden sarsan salgın sürecinde Aşçılık camiası olarak çok büyük badireler atlattık. Virüsün yayılmasını engellememek için yapılan kısıtlamalar zamanında, en büyük yaraları alan bizlerin bulunduğu sektörde pek çok işletme kapandı, meslektaşlarımız işinden oldu, işsiz kaldı. Çünkü sektörde çalıştıkları dönemde aldıkları maaşların yetersizliği ve sigortalarının maaş üstünden değil de asgari ücret üzerinden gösterilmesinin dolayı evine ekmek götürebilmek, aile sorumluluklarını yerine götürebilmek için başka sektörlerde iş kapısı aramak zorunda kaldılar, kısıtlamalar sonrasında ise meslektaşlarımız işlerine dönemediler’ ifadelerini kullandı.

114310 ascilar ve pastacilar haklarini istiyor 753575

UNESCO’nun sürdürülebilir bir kentsel gelişmeyi, stratejik bir faktör olarak tanımlayan şehirlerarası işbirliğini desteklemek amacıyla gastronomi şehirleri ilan ettiğini ve gastronominin de bu işbirliğinde başlı başına ekonomik bir değer haline geldiğini belirten Başkan Serkan Dursun, sektördeki bu maddi manevi olumsuz şartlarda çalışacak ustaları bulamayacağımızı ekledi. Bu bağlamda, bugün turizm sektöründe otellerde ve restaurant gruplarında çalışan personellerin minimum seviye alacakları maaşların mutfak şefi 13000 TL, mutfak şefi yardımcısı 9000 TL, kısım şefi 7500 TL, usta 6000 TL, çırak 4750 TL, bulaşıkçı 4500 TL olarak belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Başkanı Serkan Dursun, “Bu belirtilen rakamlar alt taban rakamlar olmalıdır. Bunun üzerine kişinin mesleki ve kişisel gelişimi, işletmenin tercihine göre yukarı rakamlar olmalıdır. Ancak asla ve asla bu rakamlar altında bu belirtilen pozisyonda, görevlerde aşçı ve pastacı çalıştırılmamalıdır” dedi.

Dursun, 36 beş yıldızlı otel şefi, restoran koordinatörleri ile şeflerin bir araya gelerek kurduğu birliğin, 676 üyeye sahip olduğuna dikkat çekerek “Ankara düzeyinde baktığımız zaman son üç aylık sürede bir gün içinde eleman bulabilirken şimdi neredeyse üç ay boyunca eleman bulamadığımız oluyor. Türkiye’de aşçılık üzerine 550 küsur meslek lisesi, 91 üniversite ve çok sayıda iki yıllık okul var. Bu akademik tabloda alttan yetişen eleman varmış gibi görünse de maalesef bu öğrencilerin çoğu staj sonrası işe devam etmiyor, yani sektöre dahil olmuyorlar. Bunun da en büyük nedeni maddi yetersizlik yani düşük maaşların verilmesi. Daha az stres ve emekle farklı sektörde çalışıp bu ücretlerden daha fazlasını kazanma ihtimali varken neden aşçılık ve pastacılık yapılsın ki. Şefliği bırakıp paket servis yapan aşçı arkadaşlarımız var, bu şeflerimiz 40 yaşın üzerinde onlarca yıllık tecrübesi olan kişiler. Bu sorun maalesef pandemiyle beraber ortaya çıkan yeni bir durum değil, pandemi sadece bunu daha fazla derinleştirdi. Çünkü insanlar bu süreçte turizm sektörü durma noktasına geldiği için farklı meslek kollarına yönelip meslekleri dışında işler yapmaya başladılar ve bunu yaparken mesleklerinden kazandıkları paradan fazlasını kazanmaya başladılar, bu nedenle bir daha mesleğe geri dönmediler. Dolayısıyla bırakın kalifiye personeli, sektörde çalışacak personel bile bulamıyoruz” sözlerine yer verdi.