Hak, adalet, liyakat, iyilik içerikli ayrıcalıklara ters şu 5 ayeti titizlikle seçtim:
Nisa 135: Ey iman edenler! Hak üzerine adaleti yerine getirmeye uğraşan hakimler! Zengin olsun, fakir olsun; kendinizin, ana-baba ve yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik yapınız. Çünkü Allah ikisinden de en yakındır. Gerçekten dönüp de nefsin arzusuna uymayın. Dilinizi eğip bükerseniz şüphesiz ki Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.
Maide 8: Ey iman edenler, adalet için gereğini yapan hakimler! Adalet timsali şahitler olunuz ve sakın bir topluma olan kininiz, sizi adaletsizliğe sürüklemesin. Adil olun, takvaya en yakın olanı odur. Allah’tan korkun, takvalı olun! Çünkü Allah her ne yaparsanız ondan haberdardır.
Fussilet 34: İyilik kötülükle bir olmaz. Kötülüğü, en güzel olan iyilikle defedersen bakarsın ki seninle düşman olan kimse candan bir dost gibi olmuş!
Nisa 58: Haberiniz olsun! Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında karar verdiğiniz zaman adaletli olmayı emrediyor. (…)
Nisa 129: Kadınlarınız arasında her hususta adaletli davranmaya ne kadar dikkat etseniz de başaramazsınız. Hiç olmazsa büsbütün bir tarafa meyledip de diğerini askıda kalmış gibi bırakmayın. Eğer arayı düzeltir ve haksızlıktan sakınırsanız şüphesiz Allah bağışlayıcıdır, acıyıcıdır.
Ayetler, bütünleştirildiğinde İslâm’ın özü ortaya çıkmaz mı? Kadın erkek fıtrat farkı bile gözetilmiş hak terazisinde. Erkeğin eksik sabrı nefse tutsak eder diye birden çok evlilik izni Nisa 129’a bağlı verilmiş. Birden çok evlilik, ancak hak terazisini iyi tutabilene bağışlanır.
İnsanda vicdanın olması da haksızlıklara karşı durmak için ilahî adalet. Ama İslâm’ın özüne bağlı, adalet terazisini sarsmadan tutan iktidar vicdanı arayışında hâlâ millet, ne acı!
Millet şu sorulara cevaplar verilmesini bekliyor:
1- Gelir Adaleti Kanunu öneren siyasetçi niye yok?
2- Ayrıcalık tanımada ölçüsüzlük, vekillere trafik suçu affı yasallaştırabilecek kadar ileri gitmedi mi?
3- Yarım asırlık mücadele ve yeni Suriye yönetimi sayesinde bitmesi muhtemel terörün hükümlü başına örgütü dağıtması için umut hakkı vermek, Fussilet 34 gereği mi? Öyleyse geç kalınmadı mı? Bunca evlat ve kuyruk acısı varken mümkün mü? İç siyasî manevraysa hesap ne? ABD-İsrail’le üçlü satranç masası kurulduysa kazanım ve ihtimali ne?
4- Liyakatli atamalar yok şikayeti niye bitmiyor?
5- Fussilet 34 gereği iyilikle kötülüğü etkisiz kılacak sürekli çözümler öneren siyaset niye yok?
6- Yargı hep devrede, suç duyuruları aldı başını gidiyor. Niye milletin geçim derdine çözüm öneriler yerine ayrıcalıklar, kendini ayrıcalıklı görenler, haksızlık ve yolsuzluklar öne çıkarılmaya çalışılıyor?
Kitlesel ses de şu:
Muhalefet anası CHP! Önce geçim yoksa seçim diyeceğine ekonomik düzen, güvenlik-savunma, dış politika, eğitim ve sağlık sistemi öneriler manifestonu anlaşılır kıl da millet bilsin. Onları beğenmiş çoğunluk net görülsün de öyle seçim de! Millet çoğunluğu ancak inanırsa belli eder iktidara bu isteği de çaresiz olur seçim!
iktidarsa ayrıcalıklara ters ayetlere uymalı ki göze batan ters eleştiriler bitsin! İslam’la bağı da ancak böylece inandırıcı olur! Yeni Yol açmalı o bağla.
YORUMLAR