Eskişehir’de yaşayan 36 yaşındaki Aylin Sarı, deri işlemeciliği alanında başarılı bir girişimcilik hikayesine imza attı. Anadolu Üniversitesi El Sanatları Bölümü’nden mezun olan Sarı, 2009 yılından beri Odunpazarı Halk Eğitimi Merkezi’nde taş, çini ve deri işlemeciliği gibi çeşitli sanat dallarında kurslar veriyor. Yurt içi ve yurt dışındaki müzelerde eserleri sergilenen Sarı, bu alandaki çalışmalarını ilerleterek kendi markasını oluşturmayı başardı.
Sarı, deri işlemeciliğinde geleneksel Türk motiflerini kullanarak alp kıyafetleri, çanta, kemer ve cüzdan gibi giyim aksesuarları üretiyor. “Asar-ı Sanat” adını verdiği markasıyla ürettiği bu el emeği ürünleri, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor. Deri ürünlerine olan yoğun ilgiyi de fırsata çeviren Sarı, ürettiği tüm ürünleri sosyal medya üzerinden tanıtarak satış yapıyor.
Deri işlemeciliği sanatında doğru deri seçiminin önemine dikkat çeken Aylin Sarı, dana derisinden yapılan “vaketa” çeşidiyle çalıştığını belirtiyor. El işçiliğiyle yaptığı ürünlerde, deriyi yakma, eskitme ve yarma gibi işlemlerle işlediğini ifade eden Sarı, “Crazy” adı verilen renklendirilmiş deriyi de işleyerek farklı tarzlarda ürünler ortaya çıkarıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı olmayı hedefleyen Sarı, kendi atölyesini kurarak daha fazla insana ulaşmayı planlıyor. Şu anda kurslarında sınırlı kapasiteyle çalıştığını, ancak birçok kadın kursiyerinin kendi parasını kazanmaya başladığını ve çeşitli etkinliklerde ürünlerini sergilediğini dile getiriyor.
Sarı’nın kurslarına olan yoğun ilgi artarak devam ederken, Türkiye’de deri ürünlerine gösterilen talebin de giderek arttığı gözleniyor. Sarı, girişimci kadınlara örnek olmayı sürdürürken, geleneksel Türk el sanatlarını da yaşatmaya devam ediyor.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI