Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

100 YIL ÖNCE 21 EKİM 1921

20 Ekimde imzalana Türk-Fransız anlaşması İngiltere ile Fransa arasında yeni sorunlar yarattı.

20 Ekimde imzalana Türk-Fransız

Türk-Fransız Anlaşması, Ankara Hükümeti’nin ilk kez Batılı bir devlet tarafından tanınması anlamına geliyor. Türkiye’nin Hatay ili dışarda kalmak üzere bugünkü güney sınırı çizildi. Fransa ile savaşa son veriliyor. 13 maddelik Anlaşmaya göre, esirler ve tutuklular karşılıklı serbest bırakılıyor. Ordular en geç iki ay içinde yeni sınırlara çekiliyor. Boşaltılan arazide genel af ilan ediliyor. TBMM, azınlıkların haklarımı tanıyor. Fransız Kurulu Başkanı Franklin Bouillon ile Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey, karşılıklı mektuplar alıp verdiler Türkiye’nin mektubunda Hatay’daki Türklere bazı kolaylıklar sağlanması, Suriye’nin Düyunu Umumiye borçlarına katılması, Bouillon’un mektubunda ise Türkiye’ de ekonomik kolaylıklar isteniyor.

İngiliz Savaş Bakanı, Bakanlar Kurulu’na Yunan başarısızlığının nedenlerini anlattı. Türk yüksek kumandasının başarlı ve etkin, Türk Ordusunun moralinin yüksek olduğu belirtilen açıklamada, Yunan ordusunun moralinin bozuk olduğu açıklandı; “Yunan ordusu Türklere boyun eğitemez. Yunanlılar, Anadolu’da savaşı sürdürerek bir şey kazanamazlar. İyisi mı halen işgal altında tuttukları toprakları pazarlık konusu yaparak Mustafa Kemal ile müzakereye başlamalıdırlar.

2. Kolordu Kumandanı Selahattin Adil Paşa, ordunun saldırıya hazır olmadığını, esaslı bir hazırlık yapılmadan saldırıya geçilmemesi gerektiğini bildirdi.

Hâkimiyet-i Milliye gazetesi : Orduda fevkalade hizmetlerinden dolayı 12 kadına savaş madalyası verildi.

İkdam gazetesi : Papulas ile Düşmanın arasındaki husumetin neticesi : Mağlûp olduktan sonra kabahati birbirlerinin üstüne atıyorlar.

Vakit gazetesi : Yunanistan uzlaşma yoluna giriyor.