Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“5 DAKİKADA HEKİMLİK YAPILMAZ! SAĞLIK 5 DAKİKAYA SIĞMAZ!”

Kastamonu-Çankırı Tabip Odası Başkanı Dr. Yusuf Öztürk, yazılı bir basın açıklaması yaparak “MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi ), vatandaşların, istedikleri hastane ve hekimden randevu olabilecekleri ve 10 dakikada bir olmak üzere iki hastaya randevu verecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Kastamonu-Çankırı Tabip Odası Başkanı

Bu sisteme göre hekimler bir hastaya en fazla 5 dakika zaman ayırabilecektir. Hekime hastasını muayene için 5 dakika zaman tanıma, hekimlik ilkeleri ve etiği açısından kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

Öztürk şöyle devam etti: “Halkın sağlığını yok sayan, hekimlik mesleğinin icra edilmesine engel olan bu uygulamaya karşı halkımız adına, hekim arkadaşlarımız adına itirazımız var. Mesleğimizin gerektirdiği nitelikli sağlık hizmetinin sunumu için hastaya ayrılması gereken sürenin en az 20 dakika olması, bazı branşlarda bu sürenin daha da artırılması gerekmektedir. Hastalara karşı etik yükümlülüğümüz karşısında, hekim özerkliğinin de bir gereği olarak hekimlerin bilgi ve onayı dışında verilen randevu sistemine bağlı kalmaları beklenemez. Hekimlerin buna zorlanması halinde, hastalarımızın uygun tedavi alamaması ve özen eksikliğine yol açabileceğinden belki de tıbbi uygulama hatalarına neden olacaktır.

Ayrıca hekimler hastalarına gerekli süreyi ayırdıklarında ise poliklinik kapılarında yığılmaların oluşması kaçınılmazdır. Bu Pandemi döneminde hastaların bir arada kapalı ortamlarda tutulması sağlıksız bir durum oluşturmasının yanı sıra poliklinik kapılarında oluşabilecek bu yığılmalar hekime yönelik şiddeti körükleyerek , ” Hekime yönelik şiddeti önleme ”  konusunda çalışmalar yapan Sağlık Bakanlığı’nın politikaları ile de çelişecektir.

Bütün bu hususlar dikkate alındığında; etik açıdan hekimlerin ikilem içinde bırakılmadığı, şiddete uğramadığı ve tıbbi hata yapmasının önüne geçilebilecek çalışma ortamlarına kavuşturulmaları için gerekli düzenlemeler derhal yapılmalıdır. Aksi takdirde doğacak tüm olumsuzluklardan Sağlık Bakanlığı ve ona bağlı idarelerin sorumlu olacağını dikkatlerinize sunarız.”