Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tayvan, Yapay Zeka ile Tayfunları Önceden Tahmin Ediyor

Tropik fırtına Bebinca’nın Tayvan’ın kuzeyine doğru ilerleyip tayfuna dönüşme olasılığı artarken, Tayvan’daki hava tahmincileri, daha isabetli tahminler için yapay zeka teknolojisine başvuruyor. Taipei’deki meteoroloji uzmanları, fırtınanın potansiyel rotasını önceden kestirebilmek amacıyla yapay zeka destekli modellerden yararlanıyor.

Tropik fırtına Bebinca’nın Tayvan’ın

Tayvan’ın yapay zeka destekli hava durumu tahmin sistemi, Temmuz ayında Gaemi Tayfunu’nun yolunu başarılı bir şekilde öngördü. Sekiz yıldır adaya vuran en güçlü tayfun olarak kayıtlara geçen Gaemi, rekor seviyede yağış bırakmıştı. Yeni teknoloji, bu tayfunun rotasını karaya ulaşmadan sekiz gün önce tahmin ederek, geleneksel yöntemlerden daha isabetli sonuçlar verdi.

Taiwan Integrated Disaster Prevention of Technology Engineering Consulting Company’nin direktörü Chia Hsin-sing, yapay zeka tabanlı modellerin, geleneksel modellere kıyasla tayfun izlerini tahmin etmede önemli başarılar gösterdiğini belirtti. Aynı zamanda, bu modellerin Tayvan dışında da kullanılmaya başlandığına dikkat çekildi.

Yüzlerce Değişkeni Günler Öncesinden Tahmin Ediyor

Yapay zeka yazılımı, geçmiş hava durumu verileri üzerinde eğitilerek yüzlerce hava durumu değişkenini sadece birkaç dakikada analiz ediyor. Bu hızlı süreç, meteorolojik sistemlerin neden-sonuç ilişkilerini öğrenmeyi sağlayarak, günler öncesinden daha doğru tahminler yapılmasını mümkün kılıyor.

Tayvan’ın meteoroloji dairesi CWA tarafından yapılan analizlere göre, 2024 yılı Eylül ayına kadar Batı Pasifik’teki tüm tayfunlar için yapay zekanın üç günlük zaman dilimindeki doğruluk payı, geleneksel tahmin yöntemlerinden %20 daha yüksek oldu.