Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İHRACATIN YENİ KAPILARI ‘HELALEXPO’ İLE AÇILACAK

2025’te 300 milyar dolarlık

2025’te 300 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için helal pazarın önemine dikkat çeken Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı ve Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, “Türkiye, 20’den fazla kalemde üretim ve ihracat yapabilme kapasitesine sahip olan üç ülkeden biri” dedi. Helal Expo Fuarı’na olan büyük ilginin altını çizen Ete, “27-30 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleyeceğimiz Helal Expo Fuarı’na bu yıl 40’tan fazla ülkeden 500 yerli ve yabancı firma katılacak” diye ekledi.

Türkiye, 2025 yılında 300 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda alternatif pazar arayışlarını hızlandırdı. Hali hazırda 197 ülkeye ihracat yapan Türkiye, ihracatta birim başı geliri artırırken alternatif ürün gruplarına da yoğunlaşıyor. Bu kapsamda helal pazarı, en büyük potansiyellerden biri olarak öne çıkıyor. Helal Pazarı’nın 7 trilyon doları aştığını ve önümüzdeki 5 yıl içinde 10 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirten Ete, ihracatta yeni kapıların helal pazarı ile açılabileceğini vurguladı.

Ete, “İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) Helal Ekonomi Raporu’na göre, Türkiye, Endonezya ve Malezya, helal ekonomi ürünlerinde ilk 20 ihracatçı arasına girmeyi başardı. Bu üç ülke, helal ekonomi ürünlerinde 20’den fazla kalemde üretim ve ihracat yapabilme kapasitesine sahip olan ülkeler olarak öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.

GIDAYA 1.5 TRİLYON DOLAR

Müslüman ülkelerdeki tüketicilerin gıdaya yaptığı harcamaların 2022’de 1.07 trilyon doları aştığını belirten Ete, bu rakamın 2025 yılına kadar 1.5 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini kaydetti. “Bu büyüme, İİT ülkeleri arasında üretim, yatırım ve ihracatta güçlü bir fırsat penceresi sunuyor. Sağlıklı, helal ve organik gıda ürünlerine yüksek bir tüketici talebi bulunuyor. İİT ülkeleri gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde ithalata bağımlı durumdalar” diye konuştu. Bu fırsatı gören Türk şirketlerin helal sertifikalı ürünlere yönelik yatırımlara odaklandığını belirten Ete, “Bu pazarda güçlü bir ağ oluşturmak için stratejik adımlar atıyorlar. Ülkemizde faaliyetlerine devam eden Helal Akreditasyon Kurumu’nun aktif çalışmaları ve düzenlediğimiz Helal Expo etkinliğine olan talep her geçen gün artarak büyüyor” dedi.

Dünyanın en büyük helal organizasyonu olan 10. Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo 2024 Uluslararası Ticaret Fuarı için çalışmalar hızla devam ediyor. Yunus Ete, ihracatta alternatif kapı arayan şirketlerin bu yıl fuara özel bir ilgi gösterdiğini belirtti. Ete, fuarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bu Kasım ayında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, sağlık turizmi, helal ürünler, organik ürünler, özel markalar ve helal zirvesi gibi geleceği şekillendiren en önemli sektörleri bir araya getiriyoruz. İstanbul Fuar Merkezi, yalnızca Türkiye’nin küresel pazarlardaki merkezi rolünü vurgulamakla kalmayacak, aynı zamanda sürdürülebilir, etik ve sağlık odaklı ticaretin önemine dikkat çeken bu sektörel buluşmaya ev sahipliği yapacak.

Bu etkinlik, yalnızca bir fuardan öte, iş dünyası ve tüketiciler için daha iyi bir gelecek inşa etmek adına sektörlerin ne kadar birbirine bağlı olduğunu gösteren bir beyan niteliğinde. Sağlık, etik ve sürdürülebilirliğin küresel tartışmaların merkezinde olduğu bir dönemde, Türkiye’yi bu alanlarda yenilik ve liderlik merkezi olarak konumlandırıyoruz. Dünyanın dört bir yanından ticaret bakanlarının da büyük ilgi göstereceği bu zirve, sektör liderlerinin, karar vericilerin ve kilit paydaşların katılımıyla, uzun soluklu iş birliklerine ve küresel standartları şekillendirecek önemli girişimlere zemin hazırlayacak.

HELALDE BAŞARILI ON YIL: ORTAK VİZYON İLE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRİYORUZ!

2015 yılında başladığımız bu organizasyonda, başarıyla geçen 9 yılın ardından, organizasyonun 10. yılında hummalı bir hazırlık içinde olduklarını belirten Ete, bu yıl ilk kez gerçekleştirecekleri bakanlar oturumuna vurgu yaptı. Ete, “Bu yıl Sayın Bakanımız Ömer Bolat, 60 ülke bakanına resmi davet gerçekleştirdi. Bu davetlere istinaden katılım onayı veren uluslararası bakanlarla, ilk kez organizasyon kapsamında bir bakanlar oturumu düzenliyor olacağız. Bu oturum, katılımcılarımıza ülkeler arası ticari potansiyeller hakkında güncel bilgiler verecek. Ayrıca, gelecek ticari heyetlerle birebir toplantılar yapma ve işbirliği potansiyelleri oluşturma fırsatı sunacak,” dedi.

TİCARET BAKANLIĞINDAN KATILIMCILARA %50 DESTEK!

Ete sözlerine; “9 bin uluslararası profesyonelin ziyaret etmesi beklenen Helal Expo 2024, Ticaret Bakanlığı tarafından yurt içinde desteklenen uluslararası fuarlar statüsünde yer almaktadır. Bu kapsamda, Türkiye’den katılan ihracatçı firmalar için %50 geri ödemeli destek sağlanmaktadır. Ayrıca, KOBİ’ler için de KOSGEB destek sunmaktadır. Bu fırsatlar, katılımcıların fuara daha etkin bir şekilde katılmalarını teşvik edecek” diye devam etti.