Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Safran Geleneksel Tarımın Alternatifi Olacak.

İl Tarım ve Orman

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kadın çiftçilerin üretime aktif katılımını sağlamak, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi sağlamak  amacıyla safran ürününü yaygınlaştırmayı hedefliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün safran üretimini yaygınlaştırma hedefi, kadın çiftçilerin üretime katılımını artırmak ve yerel ekonomiye katkı sağlamak açısından oldukça önemli bir adım  Olarak  Safran, tarihsel olarak zengin bir geçmişe sahip ve birçok alanda kullanımı bulunuyor. Bu projenin, çiftçilere yüksek katma değerli ürünler sunarak tarımsal gelirlerini artırması bekleniyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilerimize safran üretiminin tanıtılması, kadın çiftçilerimizin üretime aktif katılım sağlaması, üreticilere geleneksel  tarımın yanında alternatif ürünleri tanıtmak, yerel ekonomiye yüksek katma değerli ürün kazandırmak, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi sayesinde üreticilerin tarımsal gelirlerini artırmak, bölgemizde yeni üretim modellerinin ve üretim çeşitliliğini artırmak amacıyla Safran Üretiminin Yaygınlaştırılması oldukça önemli olduğu bildirildi.

Safran, yüzyıllardan beri halk arasında kullanılan bir bitki olarak bilinmekte ve birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Tarihsel olarak, bu bitkinin, 3000 yıldır süregelen kullanım alanları gıda endüstrisinde ve boyacılıkta ön plana çıkmış olsa da, hem geleneksel kullanımı incelediğinde hem de klinik deneyler göz önünde bulundurulduğunda, çok daha önemli etki ve kullanım alanlarına sahip olduğu görülmektedir. Denilen açıklamada,  Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen safran, kilogramı 100 bin liradan alıcı bulduğu için “dünyanın en pahalı bitkisi” olarak adından söz ettirmektedir.
Baharat ve renklendiriciden, içecekten, cilt bakım ürünlerine, parfümeriden, ilaç ve sağlığa kadar çok farklı alanlarda kullanımı sayesinde yüksek talep gören bu ürünün endüstriyel üretimi oldukça önemli olup aynı zamanda yüksek ticari ve katma değere sahiptir denildi.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin “Hem kırsal kalkınmayı desteklemek, hem de ilimizin tarımsal çeşitliliğini artırmak için safran üretiminin teşvik edilmesi, ilimiz tarımsal ve ekonomik geleceği açısından stratejik bir adım olacaktır. Çiftçilerimizin safran üretimi ile 2. Yıldan itibaren dekara düşen girdi maliyetinin azalması ile birlikte gideri azalacak, geliri ve dolayısıyla da karlılığı artacaktır.” diyerek projenin ilimize hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.

5