Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

65 Bin Lira Maaş Neden Yetersiz Kalıyor?

Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri, 65 bin liralık maaşın bile yoksulluk sınırını aşamamasına neden oluyor.

Yüksek enflasyon ve artan

Türk-İş ve TÜİK tarafından açıklanan son enflasyon rakamları, Türkiye’deki ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini gözler önüne serdi. Türk-İş’in Eylül ayı raporuna göre, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 64 bin 595 TL olarak hesaplanırken, TÜİK verileri ise enflasyondaki artışın özellikle konut sektöründe yüzde 97.8 oranıyla zirveye ulaştığını ortaya koydu.

Türk-İş, bekar bir çalışanın yaşama maliyetini aylık 25 bin 706 TL olarak hesapladı. Ancak bu maliyet, sadece temel ihtiyaçları kapsıyor ve sosyal harcamalar dahil edilmediğinde bile geçim zorluğu yaşandığı belirtiliyor. Sebze fiyatlarının ortalama 10 TL artması, dana etinin kilogramında 26 liralık düşüş olmasına rağmen, yaşam maliyetleri hızla yükselmeye devam ediyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memurların ve emeklilerin aldıkları maaşların yoksulluk sınırının altında kaldığını, hatta en düşük emekli maaşının açlık sınırının bile altında olduğunu vurguladı. Enflasyonun düşüş eğiliminde olmasına rağmen fiyatların yükselmeye devam ettiğini belirten Kahveci, memur maaşlarına acil bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ise açıklanan enflasyon rakamlarıyla gerçek enflasyon arasında büyük bir fark olduğuna dikkat çekerek, asgari ücretin artışının yetersiz kalacağını belirtti. İnsanların zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlandığını ifade eden Alkin, mevcut hesaplamaların vatandaşın gerçek durumunu tam olarak yansıtmadığını söyledi.

CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI