Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Küresel Gıda Fiyatlarında 18 Ayın En Hızlı Artışı Görüldü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eylül ayında küresel gıda fiyatlarında son 18 ayın en hızlı artışını kaydetti. Şeker, tahıl ve bitkisel yağların fiyatlarında belirgin yükselişler yaşandı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eylül ayına ilişkin Küresel Gıda Fiyat Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi eylülde aylık bazda %3 ve yıllık bazda %2,1 artışla 124,4 puan seviyesine yükseldi. Bu artış, son 18 ayın en hızlı yükselişi olarak kayıtlara geçti.

Eylül ayında en büyük artış şeker fiyatlarında görüldü. Şeker Fiyat Endeksi aylık bazda %10,4 artış gösterdi. Brezilya’da zayıflayan hasat beklentileri ve Hindistan’ın etanol üretimi için şeker kamışı kullanımıyla ilgili aldığı kararlar, şeker fiyatlarındaki bu artışta etkili oldu.

Tahıl Fiyat Endeksi de aynı dönemde %3 artış gösterdi. Bu artış, buğday ve mısır ihracat fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise %4,6 yükseldi. Palmiye, soya, ayçiçeği ve kanola yağı fiyatlarındaki artış, Güneydoğu Asya’daki başlıca üretici ülkelerdeki düşük üretimden kaynaklandı. Süt ve et fiyatlarında da sırasıyla %3,8 ve %0,4 oranında artış gözlemlendi.

FAO, küresel tahıl üretim tahminini yukarı yönlü revize ederek 2,853 milyon ton seviyesine çıkardı ve buğday üretiminin bu yıl geçen yıla göre %0,5 artacağını öngördü.

CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI