Araştırma-Haber: Muhsin AKIL
Günümüz düşünce dünyasına ışık tutan araştırma, düşünce, fikirleri ile birlikte çarpıcı/etkili yorum ve analizleri, bilimsel, felsefi ve psikolojik yazıları ile dikkatleri üzerine çeken eğitimci ve stratejist Dr. Barış Tunçbilek’i daha yakından tanımak gerekiyor.
Dr. Barış Tunçbilek, Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde tamamlamıştır. Lisans Eğitiminin hemen ardından Başkent Üniversitesinde MBA yapmıştır. Master eğitimin ardından yine aynı üniversitede Yönetim ve Organizasyon Teorisi alanında doktora derecesi almıştır.
24 yıldır eğitmenlik, danışmanlık ve 8 yıldır da bireysel koçluk yapmaktadır. Dr. Barış Tunçbilek, Türkiye’deki pek çok şirkete, siyasi lidere/partiye, belediyeye, STK’ya stratejik planlama, dijital dönüşüm, performans yönetimi ve yenilikçilik yönetimi gibi alanlarda eğitim, aracılık ve danışmanlık hizmetlerini sıklıkla baş danışman sıfatıyla sunmaktadır.
Dr. Barış Tunçbilek, Dijital Dönüşüm, Stratejik Geliştirme, Aktif Dinleme ve İletişim, Empati Geliştirme, Başarılı Takım Kurma, Birim Liderleri Eğitim, Endüstri4.0/Değişim Yönetimi, Müşteri/Takipçi Temelli İş Tasarımı, Performans Yönetimi, İsraf Yönetimi ve 5S Workshop, Etkin Satış Teknikleri, Yenilikçilik Yönetimi, Hedeflerle Yönetim, İnsan Kaynaklarında Toplam Kalite, Müşteri Memnuniyeti Sistemleri, Müzakere Teknikleri, Mentorluk ve Uygulama Tekniklikleri, Proje ve Ekip Yönetimi alanlarda profesyonel uzman olarak seminerler vermiştir.
Ayrıca Dijital Dönüşüm, Strateji Geliştirme, Örgütsel Tasarım, Performans Yönetimi, İş Dönüşüm Yönetimi, Müşteri/Takipçi Temelli İş Tasarımı, İçsel Dönüşüm ve Büyüme, Kendini Keşfetme ve Farkındalık Geliştirme, Zihin ve Duygu Yönetimi, Hedef Belirleme ve Motivasyon, İlişki ve İletişim Becerileri, Yaratıcılık ve Kendini İfade Etme vs. daha bir çok alanda danışmanlıklar yapmıştır.
Ana eğitim ilgi alanları arasında “gözle görülemeyen” kişisel beceriler, dijital dönüşüm, strateji geliştirme, organizasyonel tasarım, performans yönetimi, değişim yönetimi, değer yaratma, yenilik yönetimi, kurumsal-siyasi liderlik, kurumsal kültür ve insan kaynakları yönetimi yer almaktadır.
Hobi olarak müzik üretmekte ve spor yapmaktadır. 2015 e 2020 yıllarında 2 müzik albümü yayınlanmıştır. Yoga, kalistenik, boks, kick boks, muay thai ve judo ile ilgilenmektedir.
Barış Tunçbilek “Evrenin Dinamik ve Değişken Yapısına Dair Yeni Bir Bakış Açısı Getiriyor!..” Her şeyin tek atomdan oluşması, atomların diğer atomlara değmemesi, her atomun birbirini itmesinin insanın dünyadaki yaşamını etkileyerek sosyal, siyasi ve ekonomik sonuçlar doğurduğunu iddia ediyor.
Din ve Kuantum Fiziğinin karşılaştırılması konusu Tengri, kuantum dünyasının belirsizliğini mi kullanıyor (?) ya da Kuantum dünya, ruhun varlığını mı destekliyor soruları ile düşünce dünyasına neşter atıyor. Zıt kuvvetlerin zıt yönlere doğru itme eğilimi ile her elektronun diğer her elektrona karşı savaşması sonucu (çıplak gözle algılanamayacağı için) insanın fiziksel davranışını olağanüstü nasıl etkilediğini belirtiyor.
EĞİTİMLERİ: 1)Süreli Kurumsal Eğitimleri/Koçluklar: Dijital Dönüşüm, Stratejik Yönetim, Örgütsel Tasarım, Performans Yönetimi, İş Dönüştürme Yönetimi, Müşteri Odaklı Tasarım, Örgütsel Kültür, Yenilikçilik Yönetimi, Liderlik, İnsan Kaynakları Yönetimi, Değişim Yönetimi… 2)Kurumsal Atölyeler/Koçlukları: Öz Farkındalığı Geliştirme Semineri/Koçluğu: Öz Farkındalığa Giriş 1. Aşama), Öz Farkındalığı Geliştirme Semineri/Koçluğu: Bilgelik İçin Uyanış (2. Aşama), Öz Farkındalığı Geliştirme Semineri/Koçluğu: Duygusal Zekanın İçsel Haritası (3. Aşama), Öz Farkındalığı Geliştirme Semineri Koçluğu: Duygusal Zekanın Dışsal Haritası (4.Aşama), Öz Farkındalığı Geliştirme Semineri/Koçluğu: Sıfırdan Yaşam Üretimi (5. Aşama),
Dr. Barış Tunçbilek, yaptığı araştırmalarda bilgi ve işbirliği ile başarının sırlarını derinlemesine ve örnekleriyle izah etmektedir. Ayrıca Strateji&Yönetim, Siyaset Bilimi, Kişisel Gelişim alanlarında akademik yazılar yazmaktadır.
Dr. Barış Tunçbilek’in yıllardır yapmış olduğu araştırmaları dört ana başlık altında toplayabiliriz. 1) Strateji&Yönetim, 2)Siyaset Bilimi, 3) Kişisel Gelişim, 4)Gündemdeki Konular
Strateji&Yönetim: Yönetim Danışmanlığı ve Strateji Danışmanlığı Arasındaki Farklar Nelerdir (2023), Lider Koçluğuna Uzak Duran Yöneticiler İçin 6 Aşamalı Psikanaliz), İş Koçluğunun Yatırım Getirisi (ROI) Üzerine Güncellenmiş İstatistikler (2023), Algoritma ile Liderlik – Kitap Analizi (2023), “Kuantum Fiziği ve Din: Evren’in Sırlarında Dans” (2023), Liderlik ve Odak (2023 ve Ötesi), Metaverse Geleceği ve Bilişsel Tektonik Kırılım (2023 – 2030), Kızıl Prenses Hipotezi: Biyoloji Biliminin Strateji, Liderlik, TSK ve Siyasal Partilerle İlişkisi (2023), Hizmetkâr Liderlikte Alçak gönüllülük ve Gurur (2023), Şirketler, STK’lar ve Siyasi Partiler Z Kuşağında Ulaşabilmenin 6 (+) Yolu, Stratejik Politika ile Büyük Strateji (Kızıl Elma) Arasındaki Fark Nedir? (2023), Üretkenlik-Verimlilik Dengenizi Artıracak 16 Hile (2024), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (3.Bölüm), Temel Eleştirel Düşünce Becerileri (Zihinsel Model Serisi 1), Harita, Alan Değildir (Zihinsel Model Serisi 2), Yetkinlik Çemberi (Zihinsel Model Serisi 3), İlke Odaklı Düşüne (Zihinsel Model Serisi 4), İkinci Dereceden Düşünme (Zihinsel Model Serisi 5), Olasılıksal Düşünce (Zihinsel Model Serisi 6), Tersine Çevirme (Stoacı Negatif Görselleştirme) (Zihinsel Model Serisi 7), Occam’ın Usturası (Zihinsel Model Seresi 8), Hanlon’un Usturası (Zihinsel Model Serisi 9), Sezgisel Analiz İlkeleri (Heuristic) ve Kavramın Siyasi Etkileri (2024), Overton Penceresi ve Mavi Okyanus Stratejisi: Düşünülmeyenler Nasıl Ana Akım Olur? (2024), “Yeniden Markalaşma ve Değişim” Devrim mi Yenilenme mi? (2024), Dönüşüm Çabaları Neden Başarısız Olur: Zafer Nasıl Kazanılır? (2024), Proaktif ve Reaktif Yönetişim Arasında Farklılaşma (2024), Karmaşıklık Kuramı, Dönüştürücü Liderlik ve Dönüşüm (2024), Ekonofizik ve Geleceğin İnşası (2024)…
Siyaset Bilimi: “SWOT” Analizi Vasıtasıyla ile Siyasal Manzarayı Anlamak ve Tasarlamak, İdeolojik Yıkım Nedir? (2023), Kuantum Fiziği ve Din: Evrenin Sırlarında Dans” (2023), Liderlik ve Odak (2023 ve Ötesi), Metaverse Geleceği ve Bilişsel Tektonik Kırılım (2023-2030), BRICS VE G20: Türkiye Nerede Duruyor?, Hizmetkâr Liderlikte Alçakgönüllülük ve Gurur (2023), Uluslararası İlişkiler Başlangıç Paketi (2023), Uluslararası İlişkiler Temel Kaynakları (2023 –&), Şirketler, STK’lar ve Siyasi Partiler için Z Kuşağında Ulaşabilmenin 6 (+) Yolu, Politikacılar için Kişisel Marka Oluşturma Stratejileri (2023), Stratejik Politika ile Büyük Strateji (Kızıl Elma) Arasındaki Fark Nedir (2023), Dünya Dışı Yaşam ve Küresel Olasılıklar (2023), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (1. Bölüm), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (2. Bölüm), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (3. Bölüm), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (4. Bölüm), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (5. Bölüm), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (6. Bölüm), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (7. Bölüm), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (8. Bölüm), Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (9.Bölüm), 2024 Yerel Seçim Sonuçlarının Analizi ve Gelecek), Sezgisel Analiz İlkeleri (Heurisic) ve Kavramın Siyasi Etkileri (2024), Overton Penceresi ve Mavi Okyanus Stratejisi: Düşünülemeyenler Nasıl Ana Akım Olur? (2024), “Yeniden Markalaşma ve Değişim” Devrim mi Yenilenme mi? (2024), Eski Düzen Çöküyor: Dijital Çağda Siyasetin Geleceği Ne Olacak? (2024J), Siyasal Kampanya Ekibi Yönetimi (2024),
Kişisel Gelişim: Nihayi Deprasyon Makalesi-Bilişsel Yüklerden Nasıl Kurtuluruz? (2023), Yaşamın 4 Mevsimi: Bireysel Başarı ve Anlam Arayışı, “Kuantum Fiziği ve Din: Evrenin Sırlarında Dans” (2023), Metaverse Geleceği ve Bilişsel Tektonik Kırılım (2023-2030), Kuantum Fiziği ve Din: Evrenin Sırlarında Dans (2. Bölüm) (2023), Şolfej (Solfeggio) Frekanslarının Çakralar Üzerindeki Etkileri (2023), Horasan’ın Unut(turu)lan Kozmik Frekans Üreticileri: Şan Çanakları (2023), Gezegensel Frekansların Kullanımı Yoluyla Çakralar Canlandırma (2023), Ruhsal Uyum İçin Algısal Kaos Labirentlerinde Gezinmek (2023), Üretkenlik-Verimlilik Dengenizi Artıracak 16 Hile (2023), Kişisel verimlilik İçin 14 Üretkenlik Şablonu (2024 ve Ötesi), Kuantum Fiziği ve Frekanslar: Reddedilen Gerçeklik (Kitaptan Çıkartılan bölüm – 1.Kısım), Kuantum Fiziği ve Frekanslar: Reddedilen Gerçeklik (Kitaptan Çıkartılan bölüm-2. Kısım), Sicim, M ve Birleşik Alan Kuramı: 10+1 Boyutlu Evren Ne Anlama Geliyor?, Barış Manço: Sembolik Etkileşimcilik Işığında Bir Efsane (2024), Temel Eleştirel Düşünce Becerileri (Zihinsel Model Serisi 1), Harita, Alan Değildir (Zihinsel Model Serisi 2), Yetkinlik Çemberi (Zihinsel Model Serisi 3), Anlam Haritaları ve Mitler (2024), Değişimi Kabul Etmek ve Kişisel Gelişim (2024), Japon Düşünce ve Duygu Sistemleri (2024), İkigai ve Ötesi – Japon Duygu ve Düşünce Sistemleri – 2 (2024), Kişisel Maskeleri ve Gerçek Kimliğiniz (2024),
Gündem: Threads’in Twitter ile İtişmesini Profesyoneller Nasıl Yorumluyor?, ‘Oppenheimer’ Film Analizi: İddialı ama Derin Kusurlu “Nolan”, Metaverse Geleceği ve Bilişsel Tektonik Kırılım (2023-2030), İnsansı Robot Konusu: Sophia, Optimus ve DARPA (2023-2030-2050), Dünya Dışı Yaşam ve Küresel Olasılıklar (2023), Deepfake (Derin Kandırmaca) Nedir? (2024 ve Ötesi), Prof.Dr. Doğan Kökdemir Anısına: Karl Popper’ın Yaşam Felsefesi (2023), Sicim, M ve Birleşik Alan Kuramı: 10+1 Boyutlu Evren Ne Anlama Geliyor?, Barış Manço: Sembolik Etkileşimcilik Işığında Bir Efsane (2024), Üç Cisim Problemi: Liu Cixin’in Kitap ve Dizi İncelemesi (2024), Yapay Zeka İstatistikleri: Nereye Gidiyoruz? (2023-2024)…
NOT: Yakında araştırma, inceleme ve yazıları ile aramıza katılarak Başkent Postası’nda yazacak olan Barış Tunçbilek’i daha yakından tanımak ve görüş, fikir, düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmak için kendi internet sitesi olan www.bariştunçbilek.com’u incelemenizi öneririm.