Malatya’da meydana gelen 5,9 ve Sivas’ta yaşanan 4,7 şiddetindeki depremlerin ardından, Türkiye deprem risk haritası tekrar güncellendi ve vatandaşlar, “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusuna yanıt aramaya başladı. AFAD tarafından sunulan ve güncellenen Türkiye deprem risk haritası, yıkıcı deprem riski taşıyan illeri ve fay hatlarını açıkça gösteriyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı Nedir ve Nereden Geçiyor?
Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye’nin doğusunda yer alan ve Anadolu Levhası ile Arap Levhası arasında bulunan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Bu fay hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzincan gibi şehirlerden geçmektedir.
Deprem Riski Taşıyan Bölgeler
AFAD verilerine göre, birinci derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Hatay, ve Erzincan gibi iller yer alırken; ikinci derece riskli bölgeler arasında İstanbul, Kahramanmaraş, Elazığ, ve Erzurum bulunmaktadır.
Deprem Uzmanlarının Uyarıları
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, 2020 Elazığ depremi ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Doğu Anadolu’daki fayların büyük ölçüde stres boşalttığını ancak artçı depremler konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Özellikle Bingöl çevresi ve Yedisu segmenti, 7’nin üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip riskli bölgeler olarak öne çıkıyor.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI