Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’deki Uluköy Mağarası’nda Dünyada Bir İlk Keşfedildi!

Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki Uluköy Mağarası’nda yapılan arkeolojik kazılarda, 450 bin yıllık Paleolitik Çağ’a ait buluntular keşfedildi. Bu, bölgede ve dünyada ilk defa ortaya çıkan bir keşif olarak kaydedildi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki Uluköy

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yer alan Uluköy Mağarası’nda yapılan arkeolojik kazılarda bilim insanları, dünyada bir ilke imza attı. Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ergül Kodaş başkanlığında yürütülen çalışmalarda, Paleolitik Çağ’a ait 450 bin yıllık buluntular gün yüzüne çıkarıldı. İlk sezon kazılarında 200 bin yıllık izlere rastlanırken, bu yıl yapılan kazılarda elde edilen buluntular, mağaranın çok daha eski bir tarihe, 450 bin yıl öncesine uzandığını gösterdi.

Bölgedeki kazılarda, dönemin hayvan popülasyonuna dair önemli veriler elde edilirken, Suriye hattında daha önce tespit edilen ve “Hummal Endüstrisi” adı verilen bir yontma taş teknolojisinin de ilk kez Anadolu’da bu mağarada bulunduğu belirtildi. Ayrıca bu mağara, Kuzey Mezopotamya’daki ilk Paleolitik kazı olma özelliği taşıyor.

CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI