Gazze’de Durum Felaket Boyutunda
Erdoğan, Gazze’deki kıtlık riskinin uluslararası standartlara göre “felaket” düzeyine ulaştığını belirtti. Gazze nüfusunun yüzde 96’sının sağlıklı gıda ve suya erişemediğini vurgulayan Erdoğan, artan saldırılar ve yaklaşan kış mevsimiyle insani durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini ifade etti. Türkiye’nin bölgeye şimdiye kadar 86 bin tondan fazla yardım gönderdiğini söyleyen Erdoğan, Gazze halkının kaderine terk edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin Küresel Çabaları
Türkiye’nin, dünyanın her yerindeki ihtiyaç sahiplerine yardım götürmeyi bir görev bildiğini belirten Erdoğan, “Komşusu açken tok yatmamayı” ilke edinen bir milletin temsilcisi olarak Türkiye’nin, milli gelirinin yaklaşık yüzde 1’ini insani yardımlara ayırdığını hatırlattı. Erdoğan, Brezilya’nın başlattığı “Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak” girişimini ahlaki bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade etti.
Sosyal Güvenlikte Türkiye Örneği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminde sağladığı dönüşümlere de değindi. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışıyla sosyal güvenlik sistemini yeniden yapılandırdıklarını ve yoksul kesimi büyük ölçüde koruma altına aldıklarını söyledi. Ayrıca, “Tek bir yoksul insanımızın kalmaması hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Küresel İnisiyatiflerde Liderlik
Türkiye’nin çevre ve gıda güvenliği alanındaki çalışmalarına dikkat çeken Erdoğan, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi’nin küresel gıda fiyatlarının artmasını engellediğini ve kıtlık riskini azalttığını vurguladı. Erdoğan, “Sıfır Atık Projesi”nin kısa sürede küresel bir harekete dönüştüğünü ve bu girişimin, BM tarafından 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edilmesiyle uluslararası alanda kabul gördüğünü belirtti.
Erdoğan konuşmasını, “Her çocuğun, her gencin ve her yaşlının yeterli ve sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya için Türkiye olarak işbirliğine hazırız.” ifadeleriyle tamamladı.