Yenilenebilir Enerjide Büyük Hedefler
Bayraktar, Türkiye’nin enerji talebindeki artışı karşılamak ve enerji ithalatını azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklara yöneldiğini belirtti. 2035 yılına kadar rüzgâr ve güneş enerjisindeki kurulu gücü 31 bin megavattan 120 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bu çerçevede, 2035 yol haritası kapsamında önemli yatırımlar planlanıyor.
İletim Altyapısında 28 Milyar Dolarlık Proje
Türkiye’nin enerji iletim altyapısının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, “Türkiye’nin artık İletim 2.0’a geçmesi gerekiyor. Bu kapsamda, 15 bin kilometrelik yüksek voltaj doğru akım (HVDC) hattı için 28 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.
Elektrikte Yerli ve Yenilenebilir Oranı %77’ye Çıkacak
2035 yılında Türkiye’nin elektrik üretiminin %77’sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanacağını belirten Bayraktar, Avrupa ile enterkonneksiyon kapasitesini üç katına çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Balkanlar ve Orta Avrupa’nın Arz Güvenliği
Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz altyapısına yaptığı yatırımlarla Balkanlar ve Orta Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkıda bulunabileceğini ifade etti.
Enerji ve Madenler Forumu Önerisi
Forumda ayrıca Bayraktar, enerji dönüşümünün madenler olmadan gerçekleşemeyeceğini belirterek, Türk-Alman Enerji Forumu’nun “Enerji ve Madenler Forumu”na dönüştürülmesi önerisini sundu.
İş Birliği Anlaşmaları İmzalandı
Etkinlikte Pomega ile Nordex Enerji A.Ş. arasında batarya alımı, Enercon ile İş Enerji ve Polat Enerji ortaklığı arasında rüzgâr türbini kurulumu ve Enerjisa ile Hamburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi arasında ortak araştırma projeleri için iş birliği anlaşmaları imzalandı.
Yuvarlak Masa ve İkili Görüşmeler
Forumun ardından Bayraktar ve Habeck, Türk ve Alman enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle yuvarlak masa toplantısına katıldı. İki bakan, ayrıca baş başa görüşme gerçekleştirdi.