Başkent Postası Medya Grubu tarafından geleneksel hale gelen ve dördüncüsü düzenlenen Merhamet ve Emek Ödül Töreninde; iyilik yapmış, merhametiyle toplumda farkındalık yaratmış ve örnek teşkil edecek kişilere ödülleri teslim edildi.
Başkent Postası Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Seyfi Uzunkök’ün açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği törende Uzunkök, mutlu olmanın anahtarının hayat kurtarmak, kalp kırmamak ve maddi manevi yardım etmek olduğunu söyledi. Ödülün egodan uzak, ‘ben’ değil ‘biz’ diyen kimselere ve hak edenlere gitmesi gerektiğini savunan Uzunkök, “bundan sonraki süreçte de ‘birileri para/destek verecek, otorite nezdinde değer katacak’ diye kimseye ödül vermeyecek ve menfaatten uzak Türkiye’nin en kıymetli insanlarını onore etmeye devam edeceğiz” dedi.
Türkiye’nin dört bir yanından iyilik timsali vatandaşlara ödül verilen törende ilk ödül Afyonkarahisar’da kar ve tipi nedeniyle yolda kalanlara çay ve bisküvi dağıtan Adem Eser’e geldi. Eser konuşmasında “Atalarımızın bir sözü var: İyilik yap denize at, balık bilmezse halik bilir. Bu sözle hayatımıza devam eder ve bu vecibeyle yaşarsak hayat boyunca mutlu olur ve mutlu ederiz” dedi.
Adem Eser’in ödülünü takdim eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı Bülent Arınç yaptığı konuşmada bu ve benzeri davranışların zaten bizim değerlerimizin içerisinde olduğunu ancak unutulmaya yüz tuttuğunu ve bu hasletlerin hatırlanması görevini üstlendiğini söyledi.
Bir diğer ödülü kalp krizi geçiren yolcusunu kalp masajıyla hayata döndüren EGO otobüs şoförü Berat Sayılgan aldı. Sayılgan konuşmasında “İyiliğin rengi, dini mezhebi olmaz. İyilik iyidir. İnşallah iyilik merkezli bir düsturla yaşamaya devam ederim” dedi.
Sayılgan’a ödülünü veren Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici konuşmasında emek kelimesinin Müslümanlıkta çok önemli bir yer aldığını ifade ederken “Peygamber efendimiz ‘işçinin hakkını alın teri kurumadan verin’ demiştir, bu bizim için bir buyruk anlamı taşımaktadır.” dedi. Merhamet kelimesinin Türkler için çok önemli olduğunu söyleyen Destici, “Asil olan merhamet eder, şefkat gösterir ve iyilik yapar. Tarihte Türkler asil olarak hep mazlumun, zorda kalanın yanında olmuştur. Buradaki ödül alanlar da bu toprakların inancını kültürünü yaşatmaya devam ediyorlar. Sağ olsunlar, var olsunlar.” dedi.
Üçüncü ödülü, kredi kartında sorun olan müşterinin yerine kendi kredi kartıyla ödeme yapan Halk Ekmek personeli Gizem Pekgüzelsu, ATO Başkanı Gürsel Baran’ın ellerinden aldı. Pekgüzelsu, “Zor durumda kalan bir insana karşı empati yaparak her insanın yapması gereken bir davranışı yaptığımı düşünüyorum” dedi.
ATO Başkanı Baran konuşmasında böyle kıymetli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti. Baran, “Peygamber efendimiz ‘İnsanların en kıymetlisi insanlığa en faydalı olandır’ demiş. Bu düsturu bile görev edinsek aslında yeterlidir. İnsan olarak attığımız her adımda bunu düşünmeliyiz. İnsanlığa nasıl faydamız olur, zorda kalana nasıl destek verebiliriz, bunları düşünmemiz lazım” dedi.
Düzce’de otobüs şoförlüğü yapan ve aracında rahatsızlanan hastayı güzergahını değiştirerek hastaneye yetiştiren Mehmet Şengüloğlu da ödüle layık görüldü. Şengüloğlu iyiliğin hiç bitmemesi gerektiğini söyledi.
Ödülü takdim eden Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feramüz Üstün ise konuşmasında ülke olarak maalesef iyiliğin ödüllendirildiği gibi bir konuma gelindiğini ancak ödül sahipleri de ümitlerinin de ümitleri yeşerttiğini söyledi.
Kendi imkanlarıyla gönüllü olarak binlerce fidan diken, okullarda konferanslar vererek bu konuda duyarlılık uyandıran doğa sevdalısı Mustafa Göçer de ödüle layık görüldü. Göçer konuşmasında “Bireylerin iklim krizine karşı duyarlılıklarını yükseltmek devletin elindedir. Bu konuya duyarlılık göstermelerini tüm devlet büyüklerinden rica ediyorum. Okullarda doğa dersleri başlamalı ve medya kuruluşları bu konuya daha önem vermeli” dedi.
Göçer’e ödülünü veren Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin “Bu toprakların özünde yer alan iyiliği yansıtarak bizlerle paylaşan bu güzel yüreklere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Ankara Nallıhan’da sağlık personeli olarak görev yapan ve KOAH hastasını sırtında eve taşıyan Osman Yorulmaz da ödüle layık görüldü. Yorulmaz “Bu kutsal görevi bana nasip eden rabbime binlerce şükürler olsun” dedi.
Yorulmaz’a ödülünü teslim eden Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin merhametin, şefkatin ve emeğin kalpleri ısıtan önemli hasletlerin başında geldiğini söyledi. Bu hasletlerin hatırlanmasında bu ve benzeri ödül törenlerinin büyük önem arz ettiğini söyleyen Bekin, tüm ödül sahiplerini kutladı.
Boğazından bıçaklanan vatandaşı kurtaran kadın kasap Saliha Arslan da ödül alanlardan oldu. Arslan, insanlık görevini yaptığını ve vatandaşın yaşadığını söylerken bu davranışı herkesin göstermesini tavsiye etti.
Arslan’a ödülünü takdim eden Yeni Dünya Partisi Genel Başkanı Emanullah Gündüz emek ve merhametin çağımızın yitik kavramı olduğunu ifade ederken, “Bulunduğumuz kapitalist çağda materyalist felsefeyle donatılan bu dünyada insanlara vicdansızca para kazanmak, şöhret olmak öğretilmektedir. Emek ve merhamet hep göz ardı edilmekte, yok sayılmaktadır. Bu sebeple bizlerin emeğe ve merhamete daha fazla sahip çıkması gerekir. Bu amaç doğrultusunda bu anlamlı programı düzenleyen Başkent Postası ailesini kutluyorum” dedi.
Telefonda Heimlich manevrası anlatarak hayat kurtaran Selcan İşli de ödüle layık görüldü. İşli, “Ben işimi yaptım, işimi iyi yapanlardan olmaya gayret ediyorum. İyi insan olmaya gayret ediyorum. İsterim ki herkes temel ilk yardım bilsin. Çünkü ambulans gelene kadar vakti olmayan oldukça vaka var.” dedi.
Ödül takdiminde bulunan 23. Dönem Ağrı Milletvekili Mehmet Hanifi Alır tarihsel değerlerimizde ve inancımızda ön önemli iki değerin merhamet ve adalet olduğunu fakat gelinen çağda bu değerlerin yitirilmeye başlandığını söylerken iyilik timsali ödül sahipleri ve böyle insanların olmasının kendilerini sevindirdiğini ifade etti.
Tarım Bakanlığı Merkez Kampüsü’nde bulunan kıymeti sahibine ulaştıran Variyet Köse de ödüle layık görüldü. Köse iyiliğin çoğalması gerektiğini söyledi. Köse’ye ödülünü Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Adnan Küçük takdim etti.
2,5 yaşındaki boğulan kız çocuğunu Hemlich manevrası ile kurtaran kafe işletmecisi Zeynel Camcı ödülünü UTSAF Başkanı Fariba Nazari’nin ellerinden aldı.
6. kattan düşen kız çocuğunu canını hiçe sayarak kurtaran Ahmet Ceylan da ödüle layık görüldü. Ceylan “Olayın yaşandığı günden sonra 15-20 gün kadar uyuyamadım. Her gözümü kapattığımda kız çocuğunun düşüşü gözümün önüne geldi. Çok zor günler yaşadım. Ama bir hayat kurtardım. Bu çok güzel bir duygu. Yine olsa yine yaparım.” dedi. Ceylan’a ödülünü Başkent Postası Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Seyfi Uzunkök takdim etti.
3. kattan düşen 2 yaşındaki çocuğu hiç düşünmeden kurtaran Doğan Gümüştaş da ödüle layık görüldü. Gümüştaş’ın yerine ödülü Rüstem Eskalen alırken ödülü Başkent Postası Medya Grubu Ankara Temsilcisi Serdar Nalcı verdi. Nalcı, “Böyle değerli insanların memleketimizde çoğalması için temenni de bulunuyor, biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
38 yılda 30 bin ağaç diken çevre dostu İsmail Çelik ödülünü SOSAR Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Can Uzunkök’ten aldı. Çelik, “Peygamber efendimizin bir hadisi var, ‘kıyamet kopsa da ağaç dikin’ bu sebeple ağaç çok önemli. 30 bin ağaç diktim, dikmeye de devam ediyor ve herkese tavsiye ediyorum” dedi.
Duygu dolu anların yoğunlukla yaşandığı törene birçok devlet erkanı; siyasi parti, STK, vakıf, dernek yöneticileri ve temsilcileri, sanat ve spor dünyasından isimlerle beraber ulusal ve yerel medya kuruluşları katılım sağladı.
Tören toplu fotoğraf çekimiyle sonlandı.