Konferans kapsamında, savunma, güvenlik, ekonomi, finans, sanayi, enerji ve çevre gibi bir dizi kritik alanı kapsayan 7 panel ve 16 tematik oturum düzenlendi. Bakan Fidan, konferansın yalnızca Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinde değil, aynı zamanda küresel çapta etkinlik gösteren bir liderlik rolü üstlenme noktasında da önemli bir mihenk taşı oluşturduğuna dikkat çekti.
Fidan, “Büyükelçilerimiz ve kurum başkanlarımızla gerçekleştirdiğimiz toplantılarda dış ilişkilerdeki uyum ve eş güdümü güçlendirmeyi, karar alma süreçlerinin daha bütüncül bir anlayışla ele alınmasını sağladık. Türkiye’nin dış politikasının her yönüyle daha etkin bir şekilde yönetilmesi için önemli adımlar attık” dedi.
Toplantılarda ayrıca, geleceğe yönelik vizyonlar da eleştirel bir bakış açısıyla tartışıldı. Yuvarlak masa toplantıları ve akademik paneller aracılığıyla, Türkiye’nin dış politikada izlediği yolun sürdürülebilirliği ve verimliliği üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu.
Konferansın sonunda, yeni dönemde belirlenen hedeflerin titizlikle takip edileceği ve kararların etkin bir şekilde uygulanacağı vurgulandı. Bakan Fidan, büyükelçilerin görev yerlerine döndüklerinde, ülkeyi en iyi şekilde temsil etmek için özverili bir şekilde çalışmalarına devam edeceğinin altını çizdi.
Büyükelçiler Konferansı, Türkiye’nin küresel çapta daha güçlü bir diplomatik varlık gösterme yolundaki kararlılığını pekiştiren bir dönemeç olarak tarihe geçti.