Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

5 kentte bağımlılık araştırması: Gelir düştükçe bağımlılık artıyor

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 25 Ekim- 8 Kasım 2021 tarihleri arasında Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman, Hakkari ve Van kentlerinde, Uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımı ve bağımlılıkla mücadeleye ilişkin toplumdaki algı, eğilim, tercih ve önerilere dair bir anket çalışması gerçekleştirti. Anket sonuçlarında bağımlılığın gelir ile ters orantılı işlediği ortaya çıktı. Ankete göre gelir düştükçe bağımlılık artıyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları

Araştırmanın sonuçlarına göre en çok sigara kullanımı 3000 TL ve altı hane aylık gelire sahip, aylık gelir durumu yükseldikçe alkol kullananların oranı artıyor, aylık gelir durumu düştükçe aile bireyleri içinde uyuşturucu kullananların oranı da artıyor.

Ankete 5 kentten toplam 602 kişi katılırken katılımcıların yüzde 62,8’ini erkekler yüzde 37,2’sini ise kadınlar oluşturdu. Çalışmaya katılanların yüzde 41,2’si “25-34 Yaş” grubuna ait iken, yüzde 2,7’si “18 Yaş Altı” iken; toplamda yüzde 39,9’u gelir getiren hiçbir işte çalışmadığını (yüzde 17,6’sı “Öğrenci”, yüzde 17,3’ü “İşsiz”, yüzde 2,7’si “Ev İçi Ücretsiz İşçi”, yüzde 2,3’ü “İhraç”) bildirmiştir. Araştırmada katılımcılara alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlılığına dair sorular soruldu. Araştırmanın verileri ise şöyle sıralandı:

  • “Sigarayı Ne Sıklıkta Kullanıyorsunuz?” sorusuna katılımcıların; %24,6’sı “Hiç Kullanmadım” derken, %10’u “Kullanmayı Bıraktım”, %6’sı ise “Bir-İki Kere Sadece Denedim” demiştir. Halen sigara kullananların toplam oranı %59,5’tür.
  • Ayrıca kadın katılımcıların %30,4’ü, Erkek katılımcıların ise %21,2’si “Hiç Kullanmadığını” söylemiştir. Günlük olarak paket sigara kullananların çoğunluğunun 18-44 yaş aralığında olduğu görülürken; en çok günlük paket kullananların 3000 TL ve altı hane aylık gelire sahip olduğu görülmüştür.
  • “Alkolü Ne Sıklıkta Kullanıyorsunuz?” sorusuna katılımcıların; %40,5’i “Hiç Kullanmadım” derken, %5’i “Kullanmayı Bıraktım”, %8,6’sı “Bir-İki Kere Sadece Denedim” demiştir. %5,6’sı “Sıklıkla Kullanırım” derken, hali hazırda Alkol Kullananların toplam oranı %45,8’dir.
  • Kadın görüşmecilerin, %41,1’i, Erkek görüşmecilerin, %40,2’si Hiç Alkol Kullanmadım” derken, sıklıkla alkol kullananların çoğunluğunun erkek olduğu görülmüştür. 18 yaş altı hiç alkol kullanmadığını söylerken, Hane aylık gelir durumu yükseldikçe alkol kullananların oranında artışlar tespit edilmiştir.
  • Alkol kullanımında aile ile yaşamayan katılımcıların aile ile yaşayanlara oranla daha fazla alkol kullandığı ölçülmüştür.
  • “Hayatınızda hiç uyuşturucu veya uyarıcı madde denediniz mi? Hala kullanıyor musunuz?” sorusuna katılımcıların; %80’i “Hiç Kullanmadım” derken, %4,7’si “Kullanmayı Bıraktım”, %10,6’sı “Bir-İki Kere Sadece Denedim”, %0,7’si “Özel Günlerde Kullanırım”, %1,3’ü “Ara Sıra Kullanırım”, %1,3’ü “Sıklıkla Kullanırım” ve %1,3’ü “Yanıt Vermek İstemiyorum” şeklinde yanıt vermiştir.
  • Bu veriye göre katılımcı grubunun %18,6’sı hayatında en az 1 kere uyuşturucu/uyarıcı madde kullanmış, en az % 2,6’sı ise kullanmayı sürdürmektedir. Madde kullanımını “bıraktım” diyenlerin hepsinin erkek görüşmecilerden oluştuğu, yine “sıklıkla kullanırım” diyenlerinde Erkek görüşmecilerden oluştuğu tespit edilmiştir. Yine 18 yaş altı hiç madde kullanmadığını söylerken; Madde kullanımına en fazlada 25-34 yaş grubunda rastlanmıştır. Yine madde kullandığını bildirenlerin önemli bir kesiminin yalnız yaşadığı, madde kullandığını bildirenlerin toplamda %3’ünün de çekirdek aile ile yaşadığı görülmüştür. Bu soruya yanıt vermek istemeyenlerin çoğunluğunun arkadaşları ile yaşayanlar olduğu dikkat çekmiştir.
  • “Aile Bireyleri İçinde Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanan Var Mı?” sorusuna katılımcıların; %18,3’ü “Evet”,
  • “Akrabalarınız Arasında Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanan Var mı?” sorusuna %39,5’i “Evet”,
  • Arkadaş Çevrenizde Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanan Kimse Var Mı?” sorusu yöneltilmiştir. Buna göre katılımcıların; %41,2’si “Evet”,
  • “Komşu/Yakın Çevrenizde Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanan Kimse Var Mı?” sorusu yöneltilmiştir. Buna göre katılımcıların; %42,9’u “Evet” demiştir. Bu oranlar, anket çalışması yapılan kentlerde uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımının oldukça yüksek olduğunu bize düşündürmektedir.
  • Yine hane aylık gelir durumu düştükçe aile bireyleri içinde uyuşturucu kullananların oranının da arttığı; %43,6’sının uyuşturucu kullanan aile bireyi için hiçbir şey yapmadığı, toplamda %47,3’ünün ilgili aile bireyini psiko-sosyal desteğe ve tedaviye yönlendirdiği görülmüştür.
  • “Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanımı Nedeniyle Yakın Çevrenizden Kimse Hiç Adli Bir Sorun Yaşadı Mı?” sorusuna katılımcıların; %24,6’sı “Evet” demiştir.
  • “Bulunduğunuz Kentte Sizce En Çok Hangi Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanılmaktadır?” sorusuna katılımcıların; %44,2’si “Esrar”, %37,9’u “Bilmiyorum” derken kalanlar kimyasal, sentetik, işlenmiş türden uyuşturucuların isimlerini saymıştır.
  • Katılımcı grubunun %27,2’si uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımının öncelikli sebebi olarak “Arkadaş Etkisini gösterirken, %24,3’ü “Sorunlardan Uzaklaşmak Kafayı Bulmayı İstemek”, %14’ü “Özenti” nedenlerine işaret etmiştir.
  • “Sizce Madde Kullanıcıları Maddeye En Çok Nerelerden Ulaşıyor? Kimlerden Alıyorlar?” sorusuna katılımcıların; %23,9’u “Arkadaş Çevresinden”, %23,3’ü “Satıcı-Torbacıdan”, %13,3’ü “Kolluk Kuvvetleri ve Çevrelerindeki Gruplardan”, %13’ü “Sokak-Mahalle Çevresinden” derken %21,9’u “Bilmiyorum” demiştir.
  • “Bağımlıların Tedavi Olması Gerektiğini Düşünüyor Musunuz?” sorusuna katılımcıların %93,4’ü “Evet” derken; “Sizce Bağımlılıkla Mücadelede Nelerin Yapılması Gerekir?” sorusuna verilen yanıtların ilk 3 sırasını; %34,3 ile “Psiko-Sosyal Destek”, %32,8 “Sağlık Tedavi Desteği”, %17,6 ile “Ekonomik Destek” oluşturmuştur.
  • Ayrıca “Kentinizde Madde Kullanımının Yaygın Olduğunu Düşünüyor Musunuz?” sorusuna katılımcıların; %78,7’si “Evet” derken; “Kentinizde Madde Kullanımını Bir Sorun Olarak Görüyor Musunuz?” sorusuna ise %89,7’si “Evet” demiştir.
  • “Kentinizde Bu Konuyla İlgili Öncelikli Olarak Hangi Kurumların Sorumluluk Alması Gerektiğini Düşünüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların; %15,2’si “Güvenlik Birimleri”, %14,9’u “Belediyeler”, %14,6’sı “Aile”, %14’ü “Tümü”, %11,4’ü “Toplum”, %10,5’i “Hastaneler”, %7,3’ü “Okullar”, %5,9’u “STK”, %3,7’si “Valilik”, %1,7’si “Üniversite” ve %0,6’sı “ÇEMATEM” şeklinde yanıt vermiştir.
  • Sizce Belediyeler Konuyla İlgili Ne Tür Çalışmalar Yapmalıdır?” sorusuna ise katılımcıların; %37,5’i “Koruyucu/Önleyici Hizmetler”, %25,9’u “Psiko-Sosyal Destek”, %15,6’sı “Tedavi Merkezi”, %12’si “Danışmanlık Hizmeti” yanıtlarını vermişleridir.