Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Settar Aslan: “Yeşil Vatanın Koruyucusu Ateş Savaşçıları Kamulaştırılmalı”

Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, orman işçilerinin sorunlarını Başkent Postası Genel Yayın Yönetmeni Seyfi Uzunkök’e anlattı.

Öz Orman İş Sendikası

Aslan, yangınlarla alakalı olarak ülkemizin çok kötü bir süreçten geçtiğinden bahsederken  orman işçilerinin çok büyük fedakârlık yaptığını ve önemli başarılara imza atıldığını söyledi.

“Önleyici tedbirler, tedavi edici tedbirlerden daha ucuzdur”

Aslan, Türkiye’nin orman varlığını korumada daha hassas olunması gerektiğine dikkat çekerek, “Pencereyi açıp pet şişe ormana doğru atılıyorsa, alkol, su şişeleri ormana bırakılıyorsa bunları yapan kişilere ne denir bilemiyorum. Bizim çevreci olmamız gerekirken biz çevreyi katlediyoruz. “Yangınlar çıkıyor, akciğerlerimiz yanıyor.” Bunu ormanlar yandıktan sonra söylemenin hiçbir mantığı yok. Mühim olan yanmadan önce tedbir almak çünkü önleyici tedbirler, tedavi edici tedbirlerden daha ucuzdur.” Dedi.

“Türkiye coğrafyası bakımından yangınları söndürmede etkili”

Genel Başkan, Türkiye’ deki yangın ekipmanları konusunda ise iki tane yangın söndürme ekipmanı bulunduğunu, bunun bir tanesi helikopterler ve uçaklar ikincisi ise yer ekipleri olduğunu bildirdi.

Aslan, “Türkiye coğrafyası bakımından yangınları söndürmede en verimli araç, helikopter çünkü helikopterler derin vadilere inerek o sarkacıyla birlikte nokta atışı yapabiliyorlar. Fakat uçakların derin vadilere inme gibi bir şansı yok.” Dedi.

“Yer ekipleri sayıca yetersiz kalmaktadır”

Aslan konuşmasında, “Bugünü ayrı tutuyorum, bugün bir afet. Ne olursa olsun bununla savaşmak zor. Burada 84 milyonun hakkı var. Yer ekipleri sayıca yetersiz kalmaktadır. Şu anda bir  arazözle şoför ve 2 kişi gitmektedir bu sebeple acilen sayı arttırılmalıdır. 1 arazöze 5+1 şeklinde işçiyle müdahaleye gidilmelidir. Orman Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı’ndan 5.000 işçi talep etti. Maalesef iki yıldır sonuç alamadık. Bu yıl 2.000 kişi verildi. Bu işçilerin halen mülakatları devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne afet genel müdürlüğü gibi özel bir statü verilmeli. Orman Genel Müdürlüğü üzerinden siyaset yapmanın kimseye faydası yok. Orman Genel Müdürlüğü bugün de yarın da lazım, daima lazım. A, B, C hangi parti olursa olsun gerekli. Orman çalışanları vardiya sistemine geçmeli, çalışanlar kamulaştırılmalı, 9 ay 29 gün olan çalışma süresi yetersiz kalıyor. Çalışma süresi 12 ay olarak düzenlenmeli. Orman işçileri de tıpkı askerler gibi vatanı korumak için canlarını feda ediyorlar. Mühim olan tedbirleri alabilmek.” Dedi.