Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

100 YIL ÖNCE AĞUSTOS 1921

* İkdam : Galip büyük devletler, Yunanistan’daki Müslüman azınlığı da korumalıdır.

* İkdam : Galip

Tekalif-i (Milli yükümlülük) Emirleri. Önceki gün 3 ay süreyle Başkomutan seçilen ve Meclis’in yetkilerini kullanması kabul edilen Mustafa Kemal, milletin maddi kaynaklarını savaşın emrine verebilmek için çıkardığı 10 maddelik Tekalif-i Milliye Emirlerinin 6’sını bugün yayımladı. 1. En büyük mülki amirin başkanlığında her ilçe merkezinde komisyonlar kurulacak, komisyonlar, ambarları sayarak rapor tutacak. 2. Her ev, birer takım çamaşır, bir çift çarık ve çorap verecek, çok uoksul olanların bu yükümlülüğünü zenginler karşılayacak. 3. Asker elbisesi yapmaya yaratan bez ve kumaşların ve ayakkabı malzemesinin yüzde 40’ına ve 4. Yiyecek maddelerinin yüzde 40’ına el
konacak. 5. Ulaştırma araçlarına sahip olanlar her ay askeri araç gereçleri 100
km. öteye taşıyacaklar, 6. Terk edilmiş mallara el konacak. Bu emirlere uymayanlar, vatan ihaneti suçuyla İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanacak.
* Yunan ordusu, Türk savunmasının kırılarak Ankara’nın ele geçirilmesi kararını birliklere duyurdu. Bu plan gereğince Sakarya Savaşı 23 Ağustos 1921’de başlayacak.
* Demirci kasabası Yunanlılar tarafından üçüncü kez işgal edildi. Bu yılın 2 Eylülünde kurtarılacak olan Demirci, 11 Ekimde yeniden Yunan işgali altı a girmiş ve son olarak 30 Ağustos 1922’de kurtarılmıştır.
* Hâkimiyet-i Milliye gazetesi : Ruşen Eşref : “Düşmanı ezmeye yalnız mecbur değil hatta makhumuz! Millet cephe için çalışır; son kağnısı, son davarı, son meteliği, son damla kanı yalnız cephenindir. Mustafa Kemal milletin, millet de onun hizmetindedir. Mustafa Kemal’den köylü Mehmet’e kadar yalnız buyuz : Azim ve iman…
Öğüt gazetesi : Milletin kesin iradesi : Milletin bugün tek bir gayesi vardır. O da düşmanın imhasıdır. Bunun için her şey yapılmalı, her tedbir düşünülmeli.
* Vakit gazetesi : Kesin savaştan önce hazırlıklar. Izzet Paşa’nın demeci : Anadolu’da askeri hazırlıklar.
* İkdam : Galip büyük devletler, Yunanistan’daki Müslüman azınlığı da korumalıdır.

Düzenleyen : Nevin Balta