Türkiye, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda. Türkiye’nin “su fakiri” olma yolunda ilerlediğine işaret ediliyor. İklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerin artması ile birlikte, kuraklık da Türkiye için çok önemli bir risk oluşturuyor. Bu öngörüler doğrultusunda incelemelerde bulunan heyetin yaptığı açıklamada, bu yıl ülkemizin genelinde yaşanan kuraklığın, Bursa için çok daha büyük tehlike çanlarını bugünden çaldırmaya başladığı vurgulanırken, şehrin 50 günlük suyunun kaldığına dikkat çekildi.
TATLIOĞLU: TEHLİKE KAPIMIZDA!.. ACİL ‘SU YÖNETİMİ STRATEJİSİ’ BAŞLATILMALI
Yerinde yaptıkları incelemelerle olayın ciddiyetini gözlemlediklerini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “Ülkemizin genelinde mevsim itibarı ile beklenen yağışların olmaması, barajlarımızı doğal olarak dibe vurdurdu. Bugün itibarı ile Bursa’ya sadece 50-60 gün yetebilecek miktarda içme ve kullanma suyumuzun kaldığına endişeyle şahit olduk.
Elbette ki bu tespiti, bir şikayet konusu amacıyla yapmadığımızı özellikle vurgulamak isteriz. Derdimiz, iyice yaklaşan bir tehlikeye dikkat çekmek, hemşehrilerimize suyu çok daha tasarruflu kullanmalarını hatırlatmak, Bursa’da acil bir ‘su yönetimi stratejisi’ başlatılmasını önermektir. Bu noktada, bizlere de bir görev düşerse, muhalefet olarak elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu da ifade etmek isteriz” dedi.
TÜRKOĞLU: ŞEHRİN 50-60 GÜNLÜK SUYU KALDI!..
İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ise durumun vehametini rakamlarla ortaya koyduğu konuşmasında şunları söyledi:
“Doğancı Barajı’nın yıllık kapasitesi 110 milyon metreküp, Nilüfer Barajı’nın da 60 milyon metreküp olduğunun altını çizen Türkoğlu, “Şu andaki doluluk oranı Doğancı’da yüzde 29, Nilüfer’de ise yüzde 4,5’tur. Her iki barajda bugün itibar işe toplam 11 milyon metreküp su var ve söz gelimi 27-12-2020 günü şehre 155.920 metreküp su verildiğini biliyoruz. Bazı günlerde çok daha fazla su kullanıldığını düşünürsek Bursa’nın maalesef sadece 50-60 günlük suyunun kaldığını görüyoruz.
Kentimizde ortalama 83 milyon metreküp su kullanıldığını düşünürsek Doğancı, Nilüfer, Çınarcık ve Gölbaşı göletinin yükseltilmesi çalışmalarının derhal başlatılması gerekiyor. İleride yaşanacak daha kurak yıllarda, bu korkuyu yaşamamak için özellikle Çınarcık barajının da arıtma bağlantısının yapılması şarttır. Özetle Bursa’yı yönetenler su ile ilgili acil eylem planı yapmalı ve en kısa zamanda Bursa kamuoyuna mevcut durumla ilgili açıklama yaparak, tatmin edici bilgiler vermelidir”
İYİ Parti Bursa Teşkilatı’nın Doğancı Barajı incelemelerinde, İsmail Tatlıoğlu ve Selçuk Türkoğlu ile birlikte GİK Üyesi, Müberra Çakır, Teşkilat Başkanı Erkan Zorba, Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü, İl Başkanı Yardımcıları İbrahim Erdoğan, Kerem Arslan, Sabri Atlıoğlu, Hüseyin Koçak, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Temirtaş ve Osmangazi İlçe Yöneticisi Aytaç Cihan hazır bulundular.