Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Pandemi döneminde kadın hastalıklarına dikkat

Dünyayı saran ve çok sayıda ölüme neden olan koronavirüs nedeniyle hekime gitmeyen kadınların, kadın hastalıklarını ötelemesi nedeniyle ciddi sonuçların olacağı belirtildi.

Dünyayı saran ve çok

Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, koronavirüs ve kadın hastalıkları konusunda kapsamlı bir açıklamada bulundu.

Koronavirüsün ilk çıkış noktası olan Çin’in Wuhan bölgesinden günümüze kadar geçen 9 aylık süreçte, dünyanın her yerinde her yaştan insanın bir numaralı gündemi haline geldi.

Şimdilik hakkında bildiklerimiz son derece kısıtlı olsa da koronavirüs korkusu nedeniyle birçok insan diğer hastalıklarının tedavisini ertelemeye veya tedavisini yapmamaya başladı. 

Dünyanın her yerinden gelen veriler toplanmaya başladıkça Kovid-19’a bağlı ölüm oranları ve oluşturduğu komplikasyonların arttığını söyleyen Op. Dr. Meral Sönmezer, özellikle bu dönemde fazla dikkat edilmeyen adet gecikmesi rahatsızlığının ilerleyen dönemde çok farklı sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Kadınların büyük çoğunluğunun adet gecikmesi nedeniyle bu dönemde hekime gitmediğini kaydeden Sönmezer, yaptığı açıklamada, adet gecikmesinin en çok rastlanan 10 nedeni olduğunu vurguladı. 

-Adet düzensizliği ile birlikte vücutta kilo artışı, sivilcelenme, tüylenme gibi şikayetleriniz varsa hemen hekime başvurunuz

Kadınlarda adet döngüsünün 28 günde bir gerçekleştiğini hatırlatan Sönmezer, şunları söyledi:

“Adet döngüsü 21 günden daha az, 35 günden daha fazla olması adet döngüsünde bir sıkıntı olduğunun sinyalini verir. Yeni regl görmeye başlayan gençler ile menopoz öncesi dönemde regl döngüsünün zamanında değişiklikler gözlemlenebilir. Bu dönemin dışında kalan kadınlarda adet gecikmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlardan birincisi gebeliktir. Adet gecikmesinin en sık rastlanan sebebi gebeliktir. Aktif cinsel hayatı olan ve geçerli korunma yöntemlerinden birini kullanmayan her kadında ilk olarak bu olasılık akla gelmelidir. Böyle bir durumdan şüphelenen kadınlar öncelikle gebelik testi yaptırabilirler. İkincisi polikistik over sendromu (PKOS). Son yıllarda en çok görülen endokrin (hormonal) hastalıklardan biri olan Polikistik Over Sendromu adet gecikmesinin sık rastlanan nedenlerinden biridir. Yapılan hormon ölçümlerinde bir takım anormallikler ve hastanın klinik şikayetleri sayesinde bu tanıyı koymamız mümkün olur. Adet düzensizliği ile birlikte vücutta kilo artışı, sivilcelenme, tüylenme gibi şikayetleriniz varsa PKOS tanısı açısından uzman bir hekime başvurmalısınız. Yumurtalıklar üzerinde oluşan bu anormal yumurtacıklar adet döngünüzün dengesini bozarak adet gecikmesine sebep olur. Çıkan sonuçlara göre, yaşınız, çocuk isteminiz de göz önünde bulundurularak gerekli tedavi uygulanabilir.”

Tiroid bozuklukluklarının da adet düzensizliğine neden olduğunu dile getiren Sönmezer, yapılan muayene ve hormon sonuçlarının değerlendirilmesi ile tiroid bezi kaynaklı olup olmadığı anlaşılacağını kaydetti.

-Adet gecikmesi ile birlikte ateş basması, terleme ve kemik erimesi varsa dikkat!

Erken menopozun da adet düzensizliğine neden olduğunu vurgulayan Sönmezer, konuşmasına şöyle devam etti:

“Erken menopozun en önemli belirtilerinden biri adet gecikmesidir. Erken menopozda, iki adet arası dönem açılır ve bir süre sonra adet görme kesilebilir. Genellikle 45-55 yaş aralığındaki kadınlarda menopoz dönemi başlamaktadır; bununla beraber 40 yaş ve öncesi bir yaş aralığında başlayan belirtiler erken menopoz olarak adlandırılır. Adet gecikmesi ile birlikte ateş basması, terleme, kemik erimesi gibi sorunlar yaşanmaya başlandıysa erken menopozdan şüphelenilebilir. Beşincisi ise, doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda da adet düzensizliği görülebilir. Bu hapları belli dönem kullanıp bıraktıktan sonra adet gecikmesi sorunu yaşanabilir. Altıncı faktör ise yaşanan strestir. Adet döngüsünü düzenleyen beynin hipotalamus bölgesidir. Stres durumunda beynin bu bölgesi etkilenir ve adet döngüsünün bozulmasına ve gecikmelere neden olur. Yedincisi kişinin fazla kilo alması ya da fazla kilo vermesi hormonal değişikliklere yol açabileceği için adet döngüsünde de sorunlara neden olabilir. Sekizincisi özellikle endokrin bezleri de etkileyen kronik hastalıklar adet döngüsünü bozabilir. Kontrol altında olmayan diyabet, kronik böbrek hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları veya tiroid bezi problemleri adet gecikmelerinin nedenleri arasında yer almaktadır. Dokuzuncusu doğum sonrası emzirmeye devam eden kadınlarda 2 yıla kadar adet görememe (amenore) durumu söz konusu olabilir. Onuncusu ise geçirilmiş rahim içi cerrahi bir operasyondur. Yapılan operasyon sonrası böyle bir durum ortaya çıktıysa doktorunuza başvurup gerekli tedaviyi almanız gerekir.”

Adet gecikmesinde en çok rastlanan sorunların sayılan bu on maddenin olduğunu anlatan Sönmezer, sayılan belirtilerden biri ya da birkaç tanesi olan kişinin mutlaka uzman bir hekime başvurması gerektiğini aktararak, “Adet gecikmesi sorunu ile karşı karşıyaysanız altında yatan problemi en erken zamanda tespit etmek için bir uzman yardımı almaktan çekinmemelisiniz’’ diye konuştu.