Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara
Etimesgutlu engelliler ve aileleri, Etimesgut Belediyesitarafından yapımı tamamlanarak hizmete açılan ‘Türkiye’de tek, dünyada benzersiz’ Engelsiz Yaşam Merkezi’ni ziyaret ederek tesis ve kayıt işlemleri hakkında bilgi aldılar. Bağlıca Mahallesi’nde yer alan tesisi gezen engelli vatandaşlar ve aileleri, merkezi gezmeye doyamadılar.
Merkezdeki atölyelerde bir süre çalışma yapan engelliler,büyük heyecan yaşadılar. Aileler, özellikle misafirhane bölümünü gezerken, “Çocuklarımızı güvenle emanet edebileceğimiz bir yerimiz oldu çok şükür” yorumunu yaptılar.
‘EKSİĞİ YOK, FAZLASI VAR’
“Tesisin eksiği yok fazlası var” diyen engelli yakını Buket Yaldız da şunları söyledi: “Çocuklarımız için güzel ve çok faydalı bir merkez olmuş. Ankara’da böyle tesis görmedim. Bizim özel eğitim kurumlarına harcayacak paramız yok. Çocuğum da çok beğendi. Çocuğumu kısa süreliğine bırakıp gidecek yerimiz de yoktu. Buraya çocuğumu arkama bakmadan bırakıp gidebilirim. Başkanımız Enver Demirel’denAllah razı olsun”.
TÜRKİYE’DE TEK VE ÖRNEK
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ
5 bloktan oluşan merkezin 2 bloğu özel rehabilitasyon merkezi, 1 blok konaklama merkezi, 1 blok meslek ve beceri merkezi, 1 blok da eğitim ve sosyal hizmet merkezi olarak hizmet veriyor.
MESLEK ATÖLYELERİ
Merkez, konaklama, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, hobi ve meslek edindirme amaçlı atölyelerden oluşuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirtmiş olduğu standartlara uygun olarak, uzman eğitim kadrosuyla tüm engel gruplarından yaklaşık 1000 bireye hizmet veriyor.
MİSAFİRHANE HİZMETİ
8 oda 20 yatak kapasiteli, 24 saat hizmet veren konaklama biriminde; engelli bireyler yalnız veya yakınlarıyla misafir edilebiliyor. Merkezde 120 kişilik konferans salonu, sergi alanı, kütüphane, okuma salonu, mescit, açık ve kapalı kafeteryalar yer alıyor.
MESLEK KURSLARI
Etimesgut Belediyesi Milli Eğitim Bakanlığı Ankara il Milli Eğitim Müdürlüğü ve Başkent Üniversitesi Rektörlüğü iş birliğince Türkiye’de ilk defa engelli bireyler için açılan meslek ve hobi atölyelerimizde sertifikalandırma yapılması planlanıyor.
ENGELLİLERE ÖZEL ATÖLYELER
Merkezde, engelliler için matbaa ciltleme, galoş halı kilim, ahşap mobilya, bilim, mutfak, sahne sanatları, resim, müzik, bilgisayar, seramik atölyeleri yer alıyor. Bu atölyelerde engelliler kendilerini geliştirerek yeteneklerini keşfetme imkanı buluyor.