Kent yaşamında stres atmak isteyen ve üretim mutluluğu yaşamak isteyen vatandaşların tarımsal ürün yetiştiriciliği konusunda teorik ve pratik eğitim almaları için hizmet veren Mutlukent ile Ata Kent ve Tarım Hobi Evleri, bugünlerde farklı bir yetiştiriciliğe ev sahipliği yapıyor. Sebzeler için oldukça zararlı olan ve hızlı çoğalarak yıpratan böceklerden yaprak bitlerini bertaraf etmek için ev yapımı doğal ilaçlar kullanılan bostanlarda şimdi de doğanın içinden bir parça olan uğur böcekleri kullanılıyor. Çankaya Belediyesi kent ve tarım hobi evleri eğitmenleri, doğal mücadele yöntemi olarak uğur böceklerini yetiştirip bostana bırakıyor.
AVCILAR BOSTANDA YETİŞTİRİLİYOR
Doğal mücadeleyi başlatmak için ilk yumurtaları satın alıp erginler oluşturan Çankaya Belediyesi Ziraat Mühendisleri, bostanda bitkilerde buldukları uğur böceği yumurtalarını toplayıp besi ortamlarında yerleştirdi. Yumurtadan çıkan larvaları bostandaki yaprak bitleriyle besleyerek büyüten ziraat mühendisleri, birkaç başkalaşım geçiren larvaların bir kısmını ergin olduklarında bostana bırakarak zararlı böceklerle beslenmesini sağlayıp baskı altında tuttular. Besi ortamında kalan ergin uğur böceklerinden ise yeni yumurtalar elde edildi. Şu günlerde üçüncü nesil uğur böcekleri yumurta halinde besi ortamında bulunarak zararlı mücadelesinde bostanlarda doğal avcı görevi yapıyor.
YENİ DÖNEMDE YENİ EĞİTİMLER
Kimyasal madde kullanılmadan tarımsal üretim yapılabilen bostanlarda, her yıl bahçıvanlık ve ürün yetiştiriciliği eğitimleri veriliyor. Bostanda eğitime katılarak kendi ürünlerini yetiştiren Çankayalılar zaman zaman bostanı ziyaret ederek ürünlerinin gelişimi hakkında uygulamalı eğitim de alıyor. Yeni eğitim döneminde ise doğal avcıları yetiştirme eğitimlerinin de verilmesi planlanıyor.