Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hanönü ormanlarında ağaç kurumalarının artması üzerine inceleme başlatıldı

Kastamonu’nun Hanönü ilçesi ormanlarında son zamanlarda çam ve ardıç ağaçlarında kurumaların arttığı görüldü.

Kastamonu'nun Hanönü ilçesi ormanlarında

İlçenin ormanlarındaki ağaçların kuruması üzerine Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü inceleme başlattı.

Ormanlarda yapılan incelemelerin ardından kurumaların tesbiti yapıldı ve yapılan açıklamaya göre, 2020 Yılının ikinci altı aylık döneminde Kastamonu –Amasya –Kırşehir illerini kapsayan alanlarda son yetmiş yılın en kurak dönemi olarak kayıtlara geçmiştir. Ormanlarda kuraklık sonucu kurumalar vejetasyon mevsimi sonunda ve 2021 yılı başında genel sahanın tamamında heterojen ve yer yer homojen şekilde etki etmiştir. 2021 yılı başında şubat ayında kurumaların tespiti kayda girmiştir. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü OZM Şube Müdürü Murat Nuri BAYKALI tarafından mahallinde yapılan incelemelerde optimumda bulunmayan Çam plantasyon sahalarında kurumaların olduğu nedeninin ise büyük ihtimalle yaşanan kuraklık olduğu düşünülse de Leucaspis sp. Bulunduğu ayrıca ibrelerde mantar zararına dair emareler görüldüğünden ileri laboratuvar tetkiklerinin yapılması yararlı olacağı kanaatine varılmıştır denildi.

Bunun üzerine Kastamonu Üniversitesinden Teknik destek talep edilmiş ve Prof. Dr. Sabri ÜNAL  , Doç. Dr. Miraç AYDIN, Doç. Dr. Osman TOPAÇOĞLU’ndan oluşan teknik heyetle birlikte Orman Bölge Müdürlüğü Teknik kadrosu ile Hanönü  Orman İşletme  Müdürlüğü’nde arazi incelemesi yapılmıştır.

Hanönü-Taşköprü ve Boyabat ormanlarındaki ağaç kurumaları

Neticede Çam Ağaçlarındaki kurumaların Fizyolojik kaynaklı Kuraklık sebebiyle olduğu temel görüşü yerleşmiştir. Ancak bir diğer  tespitimiz olan Mantar konusunda Fitopatoloji uzmanlarının da sahayı  değerlendirmesinde fayda olduğu kanısı uyanmıştır. Bunun üzerine O.G.M. den bu konuda Teknik destek istenmiştir. Bu arada Prof. Dr. Sabri ÜNAL  ve Arş. Gör. Dr. Mertcan KARADENİZ ve OZM Şube Müdürü Murat Nuri BAYKALI tarafından Taşköprü, Hanönü ve Boyabat İşletme Müdürlükleri  sahalarındaki benzer kurumalarda incelenmiştir. Bu aşamada Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ORMAN FAKÜLTESİ ‘nden  Prof. Dr. Hatice Tuğba DOĞMUŞ,Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Funda OSKAY Kastamonu Üniversitesinden , Arş. Gör. Dr. Mertcan KARADENİZ  O.G.M. Biyoloğlarından  Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Akın EMİN’ ninde katılımıyla oluşan yeni  teknik ekip yeniden Tosya, Hanönü ve Boyabat İşletmelerinde kuruyan çam ağaçlarını incelemiştir. Toprak profilleri açılarak numuneler alınmıştır. İncelemeler sonucunda ortak kanaat Alanlara bir an önce müdahale edilmesi ve Kuruyan ağaçların alandan uzaklaştırılması ile bahar yağışları sonrası sahanın gözlem altında tutulmasıdır. Böceklenme olmaması sağlanmalıdır. Mantar sonucu alınan numunelerin laboratuvar sonucu beklenecektir denildi.