CHP’li Adıgüzel, “Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Eylül’de okulları açmayı planlasa da görünen o ki bu planlamaya dair gerekli tedbir ve önlemler gerektiği gibi alınmış değil. Umarız ki planlandığı gibi okullarımız Eylül başında açılır ve öğrencilerimiz okullarına kavuşur. Ancak gerekli tedbir ve önlemler alınmazsa, okullarımızın fiziki şartları bir an evvel iyileştirilmezse, son dönemde artan vaka sayıları ve özellikle sonbahar döneminde yaşanması muhtemel yeni bir dalganın etkisi ile yine ilk kapatılacak ve gözden çıkarılacak olan alanın okullarımız ve dolayısıyla çocuklarımızın geleceği olacağı endişesini taşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı bir an evvel tüm olası planlamaları tüm şeffaflığı ile bir an evvel kamuoyu ile paylaşmalı, olası bir hibrit eğitim ya da uzaktan eğitim sürecine yönelik de tüm öğrencilerin eğitime sağlıklı bir şekilde erişimini sağlayacak tedbirleri şimdiden almalıdır. MEB’in paylaştığı istatistiklere göre, 23 Mart 2020-18 Haziran 2021 tarihleri arasında EBA’yı aktif kullanan öğrenci sayısı 14 milyon 111 bin. Örgün eğitimde 18 milyon 241 bin öğrenci olduğu düşünüldüğünde, 4 milyonu aşkın öğrenci uzaktan eğitime erişememiş. Ve ne yazık ki yeni dönemde uzaktan eğitime devam edilmesi durumunda, bu öğrenciler donanım ve internet eksikliği nedeniyle yine eğitime uzak kalacak” ifadelerini kullandı.
“Öğrencilerin Yüzde 60’ı Dersleri Cep Telefonundan Takip Etti”
Önceliğin 6 Eylül’de planlandığı gibi okulların açılması olması gerektiğine dikkat çeken Adıgüzel, “Artan vaka sayısı göz önünde bulundurularak önümüzdeki sürecin acilen planlanması ve öğrenci, veli ve eğitimcilerin kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmesi gerekmektedir. MEB’in verilerine göre, 23 Mart 2020 – 18 Haziran 2021 tarihleri arasında, bilgisayar ve tablet ile EBA’ya giriş yapanların oranı yüzde 40. Öğrencilerin yüzde 60’ı dersleri cep telefonundan takip etmiş. Eğitimden yoksun kalan 4 milyonu aşkın öğrencinin yanı sıra, dersleri cep telefonundan takip eden öğrencilerin de aslında nitelikli bir eğitim aldığını söylemek mümkün değil. ”
“MEB’in B Planı Var mı?”
Adıgüzel, “Milli Eğitim Bakanı, okulların açılması için gerekli hazırlıkların yapıldığını ifade ediyor. Ancak bu hazırlıkların neler olduğu, nasıl tedbirler alındığı, okulların hangi şartlarda açılacağı, okulların açılmaması durumunda bilgisayar, tablet ve internet erişimi olmayan öğrencilere yönelik bir B planı olup olmadığı konusunda sessizliğini koruyor. Milyonlarca öğrenciyi doğrudan etkileyen bir konunun bütün ihtimaller göz önünde bulundurularak ele alınması gerekir. Aksi durumda, geçtiğimiz 1.5 yıldan hiçbir ders almadan, yine son dakika açıklamaları ile öğrencileri belirsizliğe sürüklemek çocuklarımıza ve dolayısıyla ülkemize yapılacak büyük bir haksızlık olacaktır” diyerek Bakan Selçuk’u kamuoyunu şeffaf bir tutumla bilgilendirmeye davet etti.