Haber: Cansel YILDIZ
Pandemi sürecine değinerek sözlerine başlayan EROĞLU, “Hem dünyada hemde ülkemizde çok zorlu bir süreç yaşandı. 2019 yılından sonra ilk defa iftarda buluşuyoruz. Normalleşme ile birlikte meslektaşlarımızla ve sizlerle buluşmak istedik” dedi.
“Veteriner Hekimlerimiz Aşı Araştırma Konusunda da Önemli Görevler Üstlendiler”
Türk Veteriner hekimlerinin özellikle Covid sürecinde ne kadar önemli olduğunu belirten EROĞLU, “Veteriner hekimliğin insan sağlığına hizmet eden bir meslek dolayısıyla sağlık grubunda yer alan bir meslek. Veteriner hekimlerimiz aşı araştırma konusunda da önemli görevler üstlendiler ve TURKOVAC aşısını insanlığa sunan Veteriner Hekim Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamızdı. Bu süreçte Veteriner hekimler hem sahada hem laboratuvarlarda çalışmalarına devam ettiler. 30’a yakın meslektaşımız bu süreçte hayatını kaybetti. Ben bu vesileyle onlara rahmet diliyorum. Hala hasta olan arkadaşlarımız var onlara şifa diliyorum” dedi.
“Veteriner Hekimler Sağlıkta Şiddet Konusu Kapsamında Değerlendirilmeli”
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı programda Veteriner hekimlerin sorunları hakkında ise ülkemizde veteriner hekimler sağlıkçı sınıfında yer almalarına rağmen uygulamalarda bu haklarından faydalanamıyorlar. Veteriner Hekimler hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik hastalıklarla da karşı karşıya kalabiliyorlar. Bir toplantıda veteriner hekim arkadaşlarıma “Bu sorunu yaşayan var mı?” diye sorduğumda kırk kişiden on kişi el kaldırdı. Bu bir meslek hastalığı. Bu soruna ve veteriner hekimlerin hakları konusundaki sorunlara çözüm üretilmeli. Bir başka sorun ise sağlıkta şiddet. Veteriner hekimler sağlıkta şiddet konusu kapsamında değerlendirilmiyor. Örneğin Cuma günü bir tanesi kadın dört veteriner arkadaşımız Ardahan’ın Göle ilçesinde bir köye gidiyorlar ve orada bir vatandaşın şiddetine uğruyorlar. Bugün Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bir meslektaşımız maalesef hayatını kaybetti. Bu sorunlar hiç bitmeden devam ediyor. Veteriner hekimlerin hayatları risk altında, bunun caydırıcı olması lazım ve bunun için de bir uygulama yapılmalı diyerek sağlıkta şiddet kapsamı altında Veteriner Hekimlere yer verilmesini istediklerini söyledi.
Dünya Veteriner Hekimleri gününün önemine değinen başkan, “Veteriner Hekimler altı kıtada ve bugün dünyada sayıları bir milyon sekiz yüz bin civarında. Hem Dünya Veteriner Hekimleri Birliği hem de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından Dünya Veteriner Hekimleri günü 2000 yılından itibaren kutlanıyor. Bizim ülkemizde ise bu gün 2021 yılında kutlanmaya başladı” dedi.
“Bu Büyük Bir Popülasyon Bunun Önüne Geçmek Gerekiyor”
EROĞLU, sahipsiz hayvanlar konusunda ise Belediyeler Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında sahipsiz hayvanlar konusunda bir protokol imzalandığını, kendisinin de bu önemli projenin içerisinde yer aldığını vurgulayarak, “Hayvan hakları konusu 2019 yılında mecliste gündeme geldiğinde sahipsiz hayvan sayısı dört buçuk milyon civarındaydı. Şimdi sekiz milyondan bahsediliyor. Bu büyük bir popülasyon bunun önüne geçmek gerekiyor. Önemli bir proje inşallah layıkıyla uygulamada yer alır” şeklinde konuştu.