BARAN: “ÇİÇEK İHRAÇ EDECEK POTANSİYELE SAHİBİZ”
28 Ekim 2021- Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası ile birlikte, pandemi süreci kapanmaları nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan çiçekçilik sektörünü canlandırmak amacıyla Çiçek Tasarım Yarışması düzenledi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Nata Vega Alışveriş Merkezi’nde gerçekleştirilen yarışma programının açılışında yaptığı konuşmada, insanların tüm özel günlerinde çiçekçilerin yanlarında olduğunu belirterek, “Doğumlarda, ölümlerde, evlendiğimizde, çocuğumuz olduğunda, doğum günümüzde kısaca hayatımızdaki her önemli günde çiçekler, çiçekçiler var. Çiçekler, çiçekçilerimizin elinde sözcüklere sığmayan ifadelere bürünüyorlar” dedi. Ankara Ticaret Odası olarak çiçekçilik mesleğine standart kazandırmak için Mesleki Yeterlilik Kurumu ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Baran, sektörün ülke ekonomisine sağladığı katkıya değindi.
Kadın ve engelli istihdamında önemli pay alan çiçekçilik sektörünün ülke genelinde 120 binden fazla kişiye istihdam sağladığını bildiren Baran, “Önemli bir coğrafyada, bereketli topraklarda yaşıyoruz. Çiçekçilik alanında yetiştirdiğimiz ürünleri ihraç edebilecek büyük bir potansiyele sahibiz” diye konuştu.
-ANKARA’DA 7 MİLYAR LİRALIK BİR PAZAR OLUŞTURABİLİRİZ –
ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da konuşmasında, Ankara Ticaret Odası olarak çiçekçilik sektörünün pandemi sürecini en az hasarla atlatması için işbirliği yaptıklarını hatırlattı. Sektörün yeterli itibarı görmediğini kaydeden Yılmaz, Rusya’da kişi başı 107 milyon TL’lik süs bitkisi ve kesme çiçek harcaması olduğunu bildirdi. Yılmaz, “Böyle bir kültür oluşmuş, hediyenin, yaşamın, huzurun konusu olmuş. Bizim de böyle bir kültür oluşturup farkındalığı artırarak ilgiyi çoğaltmamız gerekiyor. Rusların harcadığı parayı biz harcadığımızda sadece Ankara’da en az 7 milyar liralık bir pazar oluşuyor” dedi.
E-ticaret hacminin pandemiden sonra yüzde 40 civarında arttığını ama aynı zamanda kayıt dışı ticaretin de başladığını söyleyen Yılmaz, “Web sitesi
üzerinden kayıt dışı iş yapanla, sabahtan dükkânı açan esnafımız aynı işi yapıyor. Bizim kayıt dışı ticaretle mücadele etmemiz gerekiyor ki esnafımızı ayakta tutabilelim” dedi.
Ankara’nın Çamlıdere ilçesinin mikro klima alanında ihracat rekorları kırılabilecek çiçek üretimi yapılabileceğine dikkat çeken Yılmaz, “Bu kentin yüzde 97’si boş arazi. Marka değeri katarak üretim yaptığımızda istihdamı da artırmış oluruz” diye konuştu.
-BÜYÜKELÇİ EŞLERİ JÜRİ OLDU-
Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner, Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen’in yer aldığı yarışmada, Azerbaycan Sefiresi Gunel Mammadova,Gambiya Sefiresi Sally Manneh, Güney Kore Sefiresi Hwa Kyung Sah, Kongo Sefiresi Pauline Mulumba, Kazakistan Sefiresi, Gulbanu Syrgabayeva ve Ekvator Ginesi Büyükelçisi Danışmanı Gamze Özeren Abdou jüri üyeliği yaptı.
Yarışmanın sonunda Zekai Arapoğlu birinci, İlyas Erdoğmuş ikinci, Kaan Karahan üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz günün anısına plaket takdim etti.