Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ’NİN 4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Haber/ Başak Polat

Haber/ Başak Polat

TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ’NİN 4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Büyük veya Küçük, Hepsini Sevin

Bu yıl 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü teması “büyük veya küçük hepsini sevin” olarak belirlendi. Günün amacı hayvanların refah ve sağlığına dikkat çekmek, yok olma tehlikesi altında olanlar konusunda duyarlılık oluşturmaktır. Ancak yapılan tüm bu etkinliklere karşın, maalesef küresel çapta hayvanlara eziyet ve hayvan refahı ihlalleri devam etmektedir. Başta doğanın tahribi ile yaban hayvanları için artan ihlaller, ekonomik değeri olan hayvanların üretimi ve kesimine kadar olan süreçte refah ihlalleriyle devem etmektedir. Yine benzer şekilde ev ve sahipsiz hayvanlar için değişen oranlarda eziyet ve kötü muameleler de sürmektedir. Dünya genelinde her yıl aralarında tavuk, domuz ve ineğin de bulunduğu 80 milyar hayvan yetiştiriliyor. Bu büyük sayıya suda yetiştirilen milyarlarca su hayvanı dahil değil. Milyarlarca çiftlik hayvanını beslemek için ihtiyaç duyulan ürünü yetiştirmek amacıyla yabani hayvanların yaşam alanları da yok ediliyor.
En az 1,6 trilyon yabani hayvan moda, ilaç ve eğlence sektöründe kullanılıyor, aynı zamanda da kanunlara aykırı olarak evcilleştirilerek doğal yaşamından uzaklaştırılıyor.
Tüm bu devasa sistemin yarattığı sorunlar hayvanlar için daha büyük hak ihlallerine neden olmaktadır. Zaman geçirilmeden küresel ölçekte önlemler alınmazsa gezegenimizin geleceğine ilişkin kaygılarımızla yüzleşmek zorunda kalabiliriz.
Ülkemiz açısından bu sorunlara ek olarak sahipsiz hayvanlara ilişkin tartışmalar sürmektedir. Özellikle son zamanlarda konu sağlıklı bir tartışma ortamından uzaklaşmış, adeta “hayvanları sevenler” ve “hayvanları sevmeyenler” cepheleri açılmıştır. Tırnak içinde kullandığımız bu ifadeler ile sadece süren tartışmanın giderek kutuplaştırıldığını ve bu haliyle herhangi bir yarar getirmeyeceğine dikkat çekmek isteriz. Dahası bu tartışmaların yarattığı kaos içinde atılacak adımların sorunun çözümüne ve tarafların taleplerine karşı gelmeyeceği açıktır. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak bilimsel gerçekleri dile getirmeyi sürdüreceğiz. Bu konuda yaptığımız açıklamalar nedeniyle özellikle son zamanlarda sosyal medya üzerinden yapılan organize saldırıların da buna engel olamayacağını bildirmek isteriz. Konunun çözümüne ilişkin olarak yapılan hazırlıklarda meslek örgütünün ve belediyelerde çalışan tecrübeli veteriner hekimlerin görüşünün alınmamasının sahadaki gerçekle örtüşmeyeceğini, hayvan refahı ve toplumun beklentisini karşılamayacağını tekraren belirtmek isteriz. Konunun sadece bütçe olmadığının anlaşılması en önemli adım olacaktır. Gerçekçi bir çözüm için meslek örgütlerinin, yerel yönetimlerin ve STK’ların içinde olduğu bir yapıyla çalışmaların sürdürülmesi önemlidir.

Bu tartışmalar içinde 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün tüm türler için sorunların çözüldüğü ve beklentilerin karşılandığı bir sürece vesile olmasını diliyoruz.