Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ötüken Araştırma Topluluğu ve Meyad Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği iş birliğiyle düzenlenen ” Çalışma Hayatında Kadın Paneli” özel programı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında büyük bir ilgiyle gerçekleşti.
Programda, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakultesi Dekanı Prof Dr Tuğba Ensari, Ötüken Araştırma Topluluğu Başkanı M. Talha Köse, Asena Teşkilat Başkanı Beyza Nur Ekici, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakultesi Öğretim üyesi Doç Dr Canan Erdoğan, Meyad Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği Başkanı İsmail Akgün ve Genel Sekreter Fatih Seyran gibi değerli konuşmacılar katılımcılarla deneyimlerini paylaştılar.
Panelin oturum başkanlığını ise Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazlı Erdoğan yaptı. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğba Ensari’nin de katılımıyla zenginleşen panelde, çalışma hayatındaki kadınların karşılaştığı zorluklar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanlığı İl Başkan Yardımcısı Seyithan Herek ve öğrencilerin de katılımıyla gerçekleşen bu anlamlı programda, kadınların iş hayatındaki konumu ve hakları üzerine önemli bir platform oluşturuldu.
Kadıların, Çalışma hayatındaki hukuki sorumluluklar, Süt izninden hamilik izni ve kadınların Akademide ve üst yöneticilikte karşılaştığı zorluklar, Başarılı mı olmak yada olmamak konusunda tereddütler, Başrılı olmak için çalışma yaşamında sağlanabilecek kolaylıklar, çalışma hayatındaki sayısal oranlar, Kadınların 70 yaş üstü sağ kalım oranlarının erkeklere göre daha uzun olduğu, kadınların hayatındaki başarıların aslında erkeklerinde başarısı olacağı ve topluma faydaya dönüştüğü konuşuldu.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Profesörü, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kurucu Rektörüde kadın Rektör sayısının Devlet üniversitelerinde 4’e düştüğü, Vakıf üniversitelerinde ise 11 ile Toplam 2012 üniversitede 15 rektör olduğu, Profesör olma oranının erkeklere göre %32 lerde, Doçent olma oranının % 41 lerde ve Doktara düzeyindeki öğretim görevlisi sayısının %49 larda olduğunu söyledi. Ayrıca Sağlıktada özellikle Tıp fakültelerinde Kadınların daha çok özellikle Temel Bilimleri tercih ettiği, Klinik ve Dahili bilimlere tercihin azalmasında da şiddete meyilli ve malpraktis davalarıın daha çok doktorların zor durumda kaldığı bununla ilgili yasalarda ve güvenlik tedbirlerinde daha açık düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu, bu bağlamda gereken çalıştay ve düzenlemelerin yapılması konusunda çalışmalarda ihtiyaç duyulduğu konuşuldu.
Peygamber efendimizin “Cennet anaları ayakları altında” hadisinden sonra duygulanan Prof Dr Aysun Bay Karabulut; Gazi Mustafa Kemal “”Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” Sözleriyle devam etti. Sağlıklı yaşam için Bitkisel beslenmenin önemine de değinen Bitkilerin profesörü olarak anılan Prof Dr Aysun Bay karabulut, Sağlıklı beslenme de kadınların el emeği çok önemli, özellikle tarımsal üretimin yapılması milli yerli üretimde köylü kadınlarımızın elinden bizzat almak, kadın kooperatifleri ve direkt üretic,den almanın kadınlara ve çiftçilere daha fazla destek sağladığını söyledi.
Etkinlik, katılımcılar ve konuşmacılar arasında verimli bir etkileşim sağlayarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü anlamlı kıldı.Ülkü Ocaklı geçleri Çiçek ve özel emeği kadınların ürünü olan tablo çiçek hediye takdimi ile son buldu. Programın başarılı geçmesinde emeği geçen tüm katılımcılara ve destek verenlere teşekkür ederiz.
JALE AKSOY DEMİRKIRAN