Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

RAMAZAN ORUCU KİMLERE FARZDIR? ORUÇ TUTAMAYANLAR NE YAPMALIDIRLAR?

NAFİLE ORUCU VE RAMAZAN ORUCU BİLGİLERİ

NAFİLE ORUCU VE RAMAZAN

ORUÇ KİMLERE FARZDIR ORUÇ TUTAMAYANLAR NE YAPMALIDIRLAR

Ramazan ayı orucunun haricinde tutulan oruçlara, “Nafile Oruç”denilir. Bunlar; Şevval Orucu, Aşure Orucu, her ay üç gün tutulan üç Gün Orucu, Zilhicce orucu, Şaban orucu ve Pazartesi-Perşembe oruçlardır.Bu oruçlar farz değil , sünnettir.

Ramazan ayında sefer mesafesi kadar bir yere gitmek üzere yola çıkacak olanlar, oruç tutmayabilirler.
Hastalık,Yaşlılık,zor İşlerde Çalışmak ve hamile olmak gibi mazereti olan kişilerin daha sonra Farz olan Ramazan orucunu ileri zamanda tutmaları gerekir.Sonraki dönemlerde de Oruç tutamayanlar (Hastalar, yaşlılar,hamileler ve zor işlerde çalışanların), sadaka olarak fidye vermesi gerekir. Fidye’nin verilmesi ile birlikte kişi tutamadığı oruç’ların bedelini ödemiş olur ve böylece Ramazan ayı içerisinde ibadetini fidye vererek yerine getirir.                                           Fidye, bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedeldir.

Dinî bir terim olarak fidye; oruç ibadetinin eda veya kaza imkânının kalmaması sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddî bedel olarak ifade edilir.
Kur’ân-ı Kerîm’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (el-Bakara,2/184) buyrulmaktadır.

Senenin hiçbir mevsiminde oruç tutamayacak kadar yaşlı olan (pîr-i fâni) kimselerin, maddî durumları uygunsa Ramazan’ın her bir günü için bir fakire fidye (yani bir fitre) vermeleri gerekir. İyileşme umudu olmayan hasta da bu hükme tâbidir (El-Bakara, 2/184).

Fidye verecek gücü olmayanlar ise fidyeden sorumlu olmazlar (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/38). Ancak kasten tutmadıkları oruç’ların uhrevî(Ahirette)sorumluluğunu taşırlar. Bu durumda olanların yapabileceği de; Cenâb-ı Allah’tan kendisini affetmesi için bağışlanma dilemektir.