Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir. Ne yazık ki, yetiştirilme süreçlerinde çoğu meyve ve sebzeler, bizlere ulaşana kadarki yolcuğunda yalnızca yoldan geçenlerin tozunu almakla kalmıyor. Tarım ilacı gibi pek çok kimyasal maddeye maruz kalıyor. Ayrıca tarım ilaçlarında bulunan pestisitlerin besinler yolu ile insan vücuduna alınmasının solunum, dolaşım, sindirim, kardiyovasküler sistemler ile karaciğer ve böbrek üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu da meyve ve sebzeleri yemekten önce iyice temizlememiz gerektiği anlamına geliyor.
Meyve ve sebze temizleme sürecinde öncelikle temiz su kullanmak önemlidir. Ve yıkama işlemi sırasında gıdalar, bol miktarda suyla ovularak kimyasallardan arındırılmalıdır. Akan bir suda en az 4-5 dakika ovalayarak yıkanmalıdır. Özellikle marul, ıspanak veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri temizlerken, üzerindeki kirleri gevşetmek için su banyosuna batırılıp bekletilmesi ve daha sonra akan sudan geçirilmesi gerekmektedir. Organik ürünler kullanıyorsanız, sadece bol suyla yıkamak yeterli olabilir. Ancak günümüz koşullarında organik meyve-sebze bulabilmek veya satın alabilmek her zaman mümkün olmayabilir.
Sirkeli su ile temizlemek
Meyve ve sebzeleri temizlemek için sirkeli su ile yıkamak çok uzun zamandır kullanılan bir yöntemdir. Fakat uzmanlar, sirkeli su kullanımının yanlış olduğunu söylüyor. Bazı doktorlar sirkenin meyve ve sebzelerdeki B12 vitamini de azaltma ihtimali olduğunu ayrıca, meyve ve sebzelerin içerisinde yer alan pestisitlerin, sirkeli suyla buluştuğunda %90 daha dayanıklı ve zararlı olduğuna değiniyor. Bu sebeple yediğimiz sebze ve meyveler, faydadan çok zarar vermiş oluyor.
En doğru yöntem karbonatlı su
1 litre suya 10 gram kadar karbonat ekledikten sonra meyve ve sebzelerin minimum 10 dakika kadar karışımın içinde kalmasına özen göstermeniz gerekir. Bu sürenin sonunda gıdaları bol suyla durulayınız. Karbonatlı sudan geçirdiğiniz meyve ve sebzeleri dilerseniz sirkeli suda yıkayarak bakterileri de yok etmeniz mümkündür.