Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

NASA Maliyetler Nedeniyle 459 Milyon Dolarlık VIPER Projesini İptal Etti

NASA, Ay keşif aracı VIPER’ı (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) maliyet aşımı ve projedeki gecikmeler nedeniyle iptal ettiğini açıkladı. Maliyet aşımı ve gecikmeler VIPER Projesi’ni durdurdu.

NASA, Ay keşif aracı

VIPER’ın amacı, Ay’ın güney kutbunda buz ve diğer kaynakları aramak üzere keşif yapmaktı.

NASA’nın Bilim Misyonu Direktörlüğü Yöneticisinden Açıklama

NASA Bilim Misyonu Direktörlüğü Yardımcı Yöneticisi Nicky Fox, VIPER için öngörülen kalan harcamaların diğer birçok görevi iptal etmek ya da aksatmak zorunda kalmalarına neden olacağını belirtti. Fox, “Bu tür kararlar hiçbir zaman kolay değildir” ifadesini kullandı.

Projenin Gecikmeleri ve Maliyet Artışları

Başlangıçta VIPER’ın, Ay’ın gölgeli kraterlerinde bulunan milyarlarca yıllık buz rezervlerini araştırmak üzere 2023 yılında fırlatılması planlanmıştı. Ancak, 2022 yılında VIPER’ın fırlatılması, Astrobotic’in Griffin iniş aracının testlerinin gecikmesi nedeniyle 2024 sonlarına ertelendi. Ardından, fırlatma tarihi tekrar Eylül 2025’e kaydırıldı ve proje maliyeti 609,6 milyon dolara çıktı.

Gelecekte Yeniden Kullanım İhtimali

NASA yetkilisi Kearns, VIPER’ın tamamen veya kısmen gelecekteki görevlerde yeniden kullanılma olasılığının mevcut olduğunu belirtti. Kearns ayrıca, ABD’nin uzay rekabeti açısından Çin’in gerisinde kalmadığını, Chang’e-6 görevi için Çin’i tebrik ettiklerini ve ABD’nin daha sağlam bir Ay’a iniş kabiliyetine sahip olacağını düşündüğünü söyledi.

Artemis Programı İçin Gerileme

Bu iptalin, ABD’nin Artemis programı kapsamında Ay’a mürettebat göndermeyi planladığı görevler için önemli bir gerileme olduğu kaydedildi. VIPER, bu görevlerin önünü açmayı amaçlayan önemli bir adımdı.