Gabon’da yapılan bir keşif, Dünya’nın yaşam tarihine dair bilinenleri değiştirebilir. 2 milyar 100 milyon yıl öncesine ait fosil kalıntıları, Birleşik Krallık’taki Cardiff Üniversitesi araştırmacıları tarafından bulundu.
Keşif Detayları
Araştırmacılar, fosillerin bulunduğu alandaki kayalarda yaşama elverişliliğin göstergesi olan oksijen ve fosfor gibi maddelerin varlığını tespit etti. Bu keşif, bulunan kalıntıların gerçekten de karmaşık çok hücreli canlılara ait olduğu düşüncesini güçlendiriyor.
Karmaşık Yaşamın Sınırları
Çok hücreli ve sporlar aracılığıyla üreyen organizmaların yaşam alanının sadece bölgedeki bir iç denizle sınırlı kaldığı ve Dünya çapına yayılmadığı ifade ediliyor.
Bilim Dünyasında Tartışmalar
Bazı bilim insanları bu bulgulara şüpheyle yaklaşırken, uzmanlar ise besin çeşitliliğinin karmaşık yaşamın ortaya çıkması için tek koşul olmadığı görüşünde. Halihazırda bilinen en eski çok hücreli karmaşık canlılar 635 milyon yıl öncesine tarihlendirilmişti.
Evrimin Yeni Tarihi
Franceville’deki keşfin teyit edilmesiyle birlikte, karmaşık yaşamın evrimi 1,5 milyar yıl geriye sıçrayabilir. Bu durum, Dünya’daki yaşamın tarihini yeniden yazabilir ve evrimsel süreçlerin anlaşılmasında yeni bir dönem başlatabilir.
(NTV)