Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Taş Tepeler projesi kapsamında mayıs sonunda başlayan çalışmaların bayram nedeniyle verilen kısa aranın ardından sürdüğünü belirtti. Geçen yıl “aslanlı yapı” olarak adlandırılan mekanın restorasyonunu tamamladıklarını, bu yıl ise ikinci bir yapının çalışmalarını bitirdiklerini ifade etti.
Karul, kazı çalışmalarının devam ettiği alanda geçtiğimiz yıl dünyanın en eski boyalı heykeline rastladıklarını ve burada halen yapılacak çok iş olduğunu belirtti. Arkeolojinin doğası gereği neyle karşılaşılacağının bilinmediğini, bu nedenle eser odaklı bir iş yapmadıklarını ve topladıkları verilerin laboratuvar ortamlarında değerlendirildiğini açıkladı. Bu yıl ekim ortalarına kadar yaklaşık 4 aylık bir saha çalışmasının planlandığını söyledi.
Karul, sosyal medyada yayılan “Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarının durduğu” iddialarını yalanladı ve bu tür haberlerin asılsız olduğunu vurguladı. Ayrıca, kazıları durdurabilecek bir erke sahip olduğunun düşünülmesinin utanç verici olduğunu ve toplumun bu konuda endişelenmemesi gerektiğini belirtti.
Göbeklitepe’de elde edilen bazı eserlerin, çalışmalarına daha motive olmalarını sağladığını belirten Karul, bu bölgedeki kazıların daha önce karşılaşılmamış eserlerle dolu olduğunu ve bu nedenle arkeometrik incelemeleri ve analizleri daha fazla dahil ettiklerini ifade etti. Beslenme ve evcilleştirme ile ilgili ilginç sonuçlara ulaştıklarını ve bu yıl da benzerlerinin olmasını beklediklerini dile getirdi.
Son olarak, kasım ayında Şanlıurfa’da yapılacak Dünya Neolitik Kongresi’nde 60’tan fazla ülkeden Neolitik Çağ uzmanının Göbeklitepe ve Karahantepe’deki bilgileri paylaşacak olmasından dolayı heyecanlı olduklarını belirtti.