Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Küresel Isınma Alarm Veriyor: Dünya Son 30 Yılın En Sıcak Yazını Yaşıyor

Dünya son 30 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşamaya devam ederken, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, bu durumun ardındaki temel sebebin “iklim değişikliği” olduğunu belirtti. Nullis, Avrupa genelinde görülen aşırı sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyrettiğini vurguladı.

Dünya son 30 yılın

Nullis, sıcaklıkların 1991-2020 arasındaki 30 yıllık ortalama değerlere göre daha yüksek olduğunu belirterek, “Son ölçümler, havaların 30 yıllık ortalamadan daha sıcak olduğunu gösteriyor. İklim değişikliği, mevcut aşırı sıcaklığın en büyük nedeni olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Temmuz Ayında Avrupa’da Sıcaklık Rekorları Kırıldı

WMO Sözcüsü Nullis, birçok Avrupa ülkesinin bu yaz mevsiminde sıcaklık rekorları kırdığına dikkat çekerek, “Bu yaz birçok sıcaklık rekorunun kırıldığına tanık olduk. Birçok Avrupa ülkesi, kayıtlardaki en sıcak temmuz ayını geçirdi” şeklinde konuştu. Nullis ayrıca, 11 Ağustos 2021’de Sicilya’da kaydedilen 48,8 santigrat derecenin Avrupa için en yüksek sıcaklık olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Beiçika’nın Bazı Bölgelerinde Turuncu Alarm Verildi

Ağustos ayında da yüksek sıcaklıkların devam ettiğini belirten Nullis, Belçika, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde aşırı sıcaklara karşı çeşitli uyarılar yapıldığını aktardı. Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde ülkenin büyük bir bölümünde “turuncu alarm” verildiğini açıkladı. Fransa’da ise 45 vilayette sıcak hava dalgası nedeniyle “turuncu” alarm verildi. İngiltere’de ise 12 Ağustos, bu yılın en sıcak günü olarak kaydedildi.

Dünya Genelinde Kaydedilen En Sıcak Gün Yaşandı

Avrupa’nın küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerden biri olduğunu belirten uzmanlar, kıtanın son 50 yılda küresel ortalamanın iki katından daha fazla ısındığını ifade ediyor. 21 Temmuz 2024 tarihinde, Copernicus uydu izleme sisteminin verilerine göre, dünya genelinde kaydedilen “en sıcak gün” yaşandı. Avrupa, özellikle Akdeniz ve Balkanlar’da temmuz ayında uzun süreli sıcak hava dalgalarına maruz kaldı ve bu durumun kısa vadede devam etmesi bekleniyor.

Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların özellikle Kuzey Kutup Bölgesi’ne yakın olması nedeniyle Avrupa’yı daha fazla etkilemeye devam edeceğini öngörüyor. İsviçre’de 12 Ağustos’ta Ticino’da yılın en yüksek sıcaklığı ölçülürken, İsviçre’nin bazı bölgelerinde de gece saatlerinde gök gürültülü sağanak yağışlar görüldü.