Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ENFLASYON MUHASEBESİ İLE İLGİLİ ENDİŞELERİMİZ VAR”

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Finansmana erişimin oldukça zorlaştığı günümüzde, kaynakların vergiye ayrılmak durumunda kalınması, yatırım yapma iştahını olumsuz etkileyecektir” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

İZMİR _ Enflasyon muhasebesi ile ilgili endişelerinin bulunduğunu belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Birinci geçici vergi döneminde uygulanmayan ancak kalan dönemde uygulanması planlanan Enflasyon düzeltmesine ilişkin endişelerimizi 23 Mayıs tarihinde yazılı bir girişimle TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile de paylaşmıştık. Kanuna eklenen geçici 33’üncü madde ile 31/12/2023 tarihli mali tabloların, enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulacağı, yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkının geçmiş yıllar kâr/zararı hesabında gösterileceği, bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl kârının vergiye tabi tutulmayacağı, geçmiş yıl zararının ise zarar olarak kabul edilmeyeceği ifade edilmektedir” dedi.

Yatırım İştahını Olumsuz Etkileyecek

Finansmana erişimin oldukça zorlaştığı günümüzde, enflasyon kaynaklı fiktif gelirler nedeniyle, kaynakların vergiye ayrılmak durumunda kalınması, yatırım yapma iştahını önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini hatırlatan Yorgancılar  “Yani, enflasyon muhasebesi bu hali ile özellikle özkaynağı yetersiz olan mükelleflerin, %99’u KOBİ’lerden oluşan işletmelerimizin vergi ödemesine ve özkaynaklarının daha da yetersiz hale gelmesine neden olacaktır. İçinde bulunduğumuz süreçte, ek bir vergi yükü oluşturulması haksız bir uygulamadır. Yeni yatırımlara, yeni istihdama en çok ihtiyaç duyduğumuz ve duyacağımız bir dönemde, yatırımların adeta cezalandırılması ekonominin geneli üzerinde de olumsuzluk yaratacaktır. Vergi, gerçekleşen gelir üzerinden alınmalıdır” diye konuştu.

Beyan süresine dikkat çeken Yorgancılar  “Gelir sağlamayan/duran yatırımlar üzerinden vergi almak, rekabet gücü her geçen gün azalan sanayici açısından sırtında yeni bir yük anlamındadır. Beyan süresi geçmeden karar, ivedilikle yeniden gözden geçirilmelidir”  dedi.