HABER: Muhsin AKIL
AP Türkiye raportörü Nacho Sanchet Amor’un hazırlamış olduğu 2022 Türkiye Raporu, 13 Eylül 2023 yılında AP Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda 152 milletvekili çekimser kalırken 18’e karşı 484 oyla kabul edildi. AP raporuna göre Türkiye hakkında alınan kararlar ve yapılan eleştiriler Türkiye tarafından sert bir dille eleştirildi.
AP ne kadar Türkiye hakkında olumlu/pozitif düşüncelerini açıklamış olsa dahi rapordaki Türkiye hakkındaki olumsuz/negatif kararlar Türkiye’nin tepkisine yol açmıştır. Raporun gerçekçi verilere dayanmamakla birlikte marjinal ve objektif olmadığı ortada iken Türkiye’nin reform çalışmaları, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne olan duyarlılığı görmezlikten gelinmiştir. Böylesi sığ, asılsız ve haksız eleştirilerle dolu olan rapor, Türkiye tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştır.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda 13 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilen oylamada, 2022 Türkiye Raporu oyçokluğu ile kabul edilmiştir. Bu raporun, Türkiye gerçeklerinden uzak, bazı marjinal çevrelerin tesiri altında ve tek yanlı hazırlandığı açıktır. Söz konusu rapor, Türkiye’deki güncel reform çalışmalarını ve insan hakları ile hukukun üstünlüğü alanlarındaki gelişmeleri görmezden gelen, objektif olmaktan uzak, verilere dayanmayan haksız, temelsiz ve hezeyanlarla dolu bir rapordur. Bu raporun Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki olumlu gündeme herhangi bir katkı sağlamadığı açıktır.” diyerek raporu eleştirmiştir.
Bakan Tunç “Türkiye, bir yandan Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hakkaniyetli ve adaletli dış politikası ile dünya barışı için çalışırken, diğer yandan da hukuk ve yargı alanında kendi insanımızın esenliği için ortaya koyduğu reform kararlılığından bugüne kadar taviz vermediği gibi bundan sonra da asla taviz vermeyecektir. Bu vesileyle insan hakları ve hukukun üstünlüğüne olan sarsılmaz inancımızla dün olduğu gibi bugün de güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğimizin bilinmesini isteriz” diyerek AP raporuna olan tepkisini göstermiştir.
Dışişleri Bakanlığı da AP’nun 2022 Raporu’na büyük bir tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı AP raporu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada: “Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP’nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek Avrupa Birliği’nin (AB) geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır… Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresinin açıldığı, kıtamızın istikrarı ve güvenliği açısından böylesi kritik bir dönemde, AP’nin ilişkilerimizin belkemiği olan katılım müzakereleri yerine farklı arayışları gündeme getirmesini akıl dışı buluyoruz.”
Dışişleri Bakanlığı, raporun tek taraflı görüşler yansıttığını belirterek “Ayrıca AP’nin rapora dahil ettiği Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında belirli çevrelerin tek taraflı görüşlerini yansıtan, tarihi ve hukuki gerçekliklerden kopuk iddialarının, bizim için hiçbir hükmü bulunmamaktadır. Önümüzdeki süreçte, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ülkemizin vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanması AB ile ortak hedefimizdir. Bu konularda atacağımız karşılıklı adımlar, Türkiye-AB ilişkilerini ve katılım sürecimizi yeni ve dinamik bir düzleme taşıyacaktır. Ülkemiz, güvenlik, enerji, iklim değişikliği, göç, ticaret sapması ve ekonomik güçlükler başta olmak üzere mevcut tüm sınamalar karşısında AB’yi küresel güç haline getirecek potansiyele sahiptir. Bu gerçeğin tespiti, bazı çevrelerin günlük çıkarlarına teslim olmayan vizyoner bir bakış açısıyla mümkündür.” sözlerle Türkiye’nin tepkisini dile getirmiştir.
(HABER İle İlgili “AB Türkiye’yi 60 Yıldır Oyalıyor” Başlıklı Yorum Yazarlar Bölümünde)