Başbuğ bir ülkenin en caydırıcı gücünün ekonomi olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Milli hedefleriniz ne kadar güçlüyse istediğiniz sınırlara ulaşabilirsiniz. Aksi takdirde sınırlı gücünüz varsa sınırlı hedefleriniz olur. Bir ülkenin milli güç unsurları içerisinde en önemli unsurlar; ekonomik, onu da içine alan teknolojik güç ve askeri güçtür. Milli güç unsurlarından, özellikle caydırıcı güce sahip olunmasında en önemli etken de ekonomidir. Ondan sonra da askeri güç gelir.”
“İçerde huzuru sağlayamazsınız, dışarıda da barışı sağlayamazsanız”
Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesinin çok önemli bir prensip olduğunun bugün daha iyi anlaşıldığını belirten İlker Başbuğ, “Mustafa Kemal Atatürk’ün bu söyleminin altını nasıl doldurabiliriz? Gerçekleşmesi nasıl sağlanacak? Bunları tam anlayamazsak, basit bir söylem olarak kalacaktır. Atatürk, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ diyerek öncelikle ülkedeki toplumsal barışı sağlayarak, sonrasında da dünyadaki barışı prensip olarak değerlendirmiştir. İçerde iç huzuru sağlayamazsınız, dışarıda ülkeler arasında barışı sağlayamazsanız” dedi. Atatürk’ün, Meclis’te yaptığı konuşmasında bu ilkesini açıkladığına dikkat çeken Başbuğ, “Atatürk bir konuşmasında ‘Barışın ebedi olduğunu düşünmek safdilliktir.’ diyor. Mustafa Kemal bu sözü söylerken, geçmiş tarihe de vurgu yapıyor. Barışın sağlanması için ciddi adımlar atmanız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Uluslararası hukuk güçlü devletlerden yanadır”
Başbuğ uluslararası anlaşmalarda güçlü devletlerin daha avantajlı olduğunu belirttti. Konuşmasında hukukun güçlü devletlerden yana olduğunu ifade Başbuğ Eski İngiliz Dışişleri Bakanı Palmerston’ın, “Ne dostluklar ne düşmanlıklar sonsuza kadar sürer. Sonsuza kadar sürecek olan ülkelerin milli menfaatleridir” sözlerini hatırlattı. Başbuğ konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
“Uluslararası hukuk tamamen güçlü devletlerden yana bir hukuktur. 12 Adaları da geçmişte bu yüzden kaybettik. İtalya o zaman güçlü devletti. Balkan Paktı, Lyon Anlaşması ve Sadabat Paktı da çok önemlidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün müttefikleriyle yapmış olduğu bir anlaşmadır. Zayıf olanların hukukuna saygının noksan olduğuna tarihi tecrübelerle şahit olduk’ diyor Atatürk. Dünyada barışı istiyorsak dış politikada da güçlü olmak zorundayız. Günümüzde güçlü ülkelere baktığımızda milli hedefleriniz ne kadar güçlüyse istediğiniz sınırlara ulaşabilirsiniz. Aksi takdirde sınırlı gücünüz varsa sınırlı hedefleriniz olur. Genel olarak baktığımızda barışı elbette istiyoruz. Bir ülkenin Milli Güç unsurları içerisinde baktığımızda da en önemli unsurlar; ekonomi, teknoloji ve askeri güçtür.”