Haber-Yorum: Muhsin AKIL
Dünyaca ünlü Fransız Le Figaro gazetesi Türkiye’nin ve Erdoğan’ın büyüklüğünü ve önemini “Erdoğan’ın Diplomasisi Türkiye’yi Vazgeçilmez Kıldı” manşetiyle bütün dünyaya duyurdu. Le Figora neden “Erdoğan’ın Diplomasisi Türkiye’yi Vazgeçilmez Kıldı” manşetini Attı?! Bu sorunun cevabını haberin içeriğine bakarak verebiliriz.
La Figaro, Fransa’nın günlük yayınlanan ve uluslararası büyük bir etkinliğe sahip olan muhafazakar bir gazetedir. La Figaro 196 yıldır (iki asırdır) yayınlanmaktadır. Bugünkü okuyucusu 350 bin civarındadır. Avrupa’da ilk defa böylesi ünlü bir gazetede Türkiye’ye ve Erdoğan’a övgüler dizilmişti.
Syasi, ekonomik ve uluslararası haberleri uluslararası medya dünyasında dikkat çeken Fransa’nın en büyük ve en ünlü gazetesi Le Figaro’nın Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ı öven manşetlik haberi bütün dünyada ses getirmesinin sebebi neydi?! Yine bu sorunun cevabını da haberin içeriğine bakarak verebiliriz.
Ünlü Fransız gazetesi Le Figaro Türkiye ve Erdoğan hakkında ne demişti?! Le Figaro’da“Erdoğan’ın diplomasisi Türkiye’yi vazgeçilmez kıldı” manşetinin içeriği neydi?! Bu soruların cevabını verebilmek için haberin içeriğine bakmamız gerekiyor.
La Figaro’nun manşetlik haberinde, Erdoğan ve Türkiye’nin dengeli ve aktif dış politikaları, normalleşen diplomasi trafiği, Ukrayna-Rusya arasındaki barışçıl arabuluculuğu ve dünya tahıl krizini çözmedeki başarısı, çok kutupluluk virtüözü haline getirmişti. Türkiye, Batı Bloğu’nun bir parçası olmakla birlikte ittifaklarını çeşitlendirmesi, çıkarlarına ters/aykırı ülkelerle bile sürekli diyalog halinde olması, Ukrayna müttefikleri tarafından uygulanan hiçbir yaptırıma uymadığı halde bile barışçıl hamlelerini, arabuluculuk girişimlerini ve diplomasi trafiğini cesurca yürütmüştü.
La Figaro’nun manşetlik haberinde, Türkiye’nin ve Erdoğan’ın (Rusya ve Ukrayna) ülkeler arasında barışçıl, demokratik ve insancıl ilişkilerde olağanüstü gayret göstermesi, Ermenistan ve İsrail ile arasının açık olmasına rağmen son günlerde bu ülkelerle de diyaloğa girmesi, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sona ermesi için İstanbul, Antalya, Soçi, Tahran, Lviv görüşmelerinde göstermiş olduğu performans ve barışçıl girişimlerde bulunarak yoğun bir diplomasi trafiği yürütmesine dikkat çekerek Türkiye’den ve Erdoğan’dan bahsetmiştir.
La Figaro’nun manşetlik haberinde Türkiye’nin ve Erdoğan’ın eş zamanlı olarak hem Ukrayna’yı hem de Rusya’yı memnun eden girişimlerde bulunması, iki taraf olan Rusya ve Ukrayna’yı aynı masada buluşturarak barışa zorlayan tek ülke olması, Ukrayna-Rusya Savaşı’ndaki arabuluculuğu ile birlikte hem Doğu’da hem Batı’da hem de Arap dünyasında göz kamaştıran bir dış politika izlemesi üzerinde durmuştur.
La Figaro’nun manşetlik haberinde, Türkiye’nin ve Erdoğan’ın, bu yeni politikanın etkileyici ve ekonomik, askeri ve diplomatik olarak yeniden konumlanma üzerine kurulu olması, dünyadaki 6’ıncı ve en geniş Büyükelçilikler ağına sahip olması ile birlikte her şeyden önce barışçıl ve çok aktif bir dış politika sergilemesi, sorumluluklarının geçmiştekinden daha iyi üstlenebilen, arabuluculuğu, barışçı rol oynaması, etkileyici ekonomik, askeri ve diplomatik politika yürütmesi ve yeniden konumlandırma üzerine kurulu olmasını örnek göstermiştir.
La Figaro’nun manşetlik haberinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Cumhurbaşkanı olarak R. Tayyip Erdoğan’ın kendisinin yıpratılmasına izin vermediği gibi Rusya-Ukrayna Savaşı’nı müzakere masasında bitirmek için her iki ülke arasında arabuluculuğa soyunması , her iki ülke devlet başkanını da memnun etmeye çalışması ve aynı zamanda kendi çıkarlarını da gözetmesi ve Batı’nın Rusya’ya yaptırımlarını tek NATO ülkesi olarak uygulamayan ülke olması ile birlikte geçen yıl petrol ithalatının 4’te birini ve doğal gaz ihtiyacının yarısını Rusya’dan karşılaması, Rus Devlet Şirketi Rosatom ile Türkiye’de Nükleer Santral inşa etmesi üzerinde durmuştu.
Le Figaro, manşetlik haberinde bütün bu girişimleri, arabuluculuğu, barışçıl gayretleri, diplomasi trafiği, ikili ilişkilerdeki başarısı ve özgüveninden dolayı Türkiye ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ı övmesi, takdir etmesi, dünyaya örnek göstermesi, Türkiye’nin dünyanın VAZGEÇİLMEZ bir ülkesi haline geldiğini belirtmek için ‘Erdoğan’ın diplomasisi Türkiye’yi vazgeçilmez kıldı’ manşetini atmıştır.
AK Parti İktidarı ve R. Tayyip Erdoğan’a karşı olan muhalifler/muhalefet Le Figaro’nın atmış olduğu bu manşeti nasıl yorumladılar?! Le Figaro şayet Türkiye’nin ve R. Tayyip Erdoğan’ın aleyhine manşet atmış olsaydı nasıl yorumlarlardı?! İşte millet/halk olarak aradaki bu farkı anlamadıkça asla ve asla TÜRKİYE GERÇEKLERİNİ göremeyiz!.. O yüzden irademizi ve bakışaçımızı perdeleyen/örseleyen tüm gerçek dışı etkenlerden arınmamız gerekiyor! Gerçi ‘GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ!”: anlayan anlamıştır!..