Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

‘Böbreğimi verirken din, dil, ırk ayrımı gözetmedim’

Bulgaristanlı Ivan Petrov Ivanov(57), eşine böbreğine vermek istedi; ama eşi ile arasında uyum yoktu. Zonguldaklı Erdal Ünal ise eniştesine böbreğini vermek istedi. Onların arasında da böbrek uyumu yoktu. Bulgaristan ve Zonguldaklı aileler bu nakil ile bir araya getirildi. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan tarafından başarı ile gerçekleştirildi.

Bulgaristanlı Ivan Petrov Ivanov(57),

 

Ivan Petrov Ivanov Bulgaristan’da yaşamaktadır. Duygularını dile getiren Ivan, “Buraya Alp Bey’in yaptığı işlemleri duyarak ve Türkiye’nin sağlık turizminde gelişmiş olması nedeni ile geldik. Burada bizimle çok ilgilendiler. Ekip dayanışması vardı. Herkes iyi olmamız için elinden geleni yaptı. Herkese sonsuz teşekkür ederiz. Şuan da sağlık durumumuz gayet iyi. Türk, Hristiyan, Musevi ayırt etmiyoruz. Önemli olan insanlıktı. Ben çok mutlu ve çok memnunum. Yine olsa yine böbreğimi verirdim. Böbreğimi verirken din,  dil, ırk ayrımı gözetmedim. Böbreğin ırkı olmaz… Böbreğimi memnuniyet ile verdim. Şuanda çok iyi ve çok mutluyum. Karşılıklı olarak birbirimize bir hayat bağışladık. Türkiye’deki aile benim eşime, ben de onlara bir hayat verdim” dedi.

 Tek şansımız vardı o da Türkiye’ye gelmekti

Sılviya Dimitrova İvanova (54), Bulgaristan’da emniyet amiri olarak görev yapmaktadır. 2008’den beri hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konmuştur. Sılviya, “En büyük arzularından bir tanesi bu tür işlemlerin Bulgaristan da yapılması. Bulgaristan da nakil olmayı bekleyen çok fazla hasta var. Sesimizin Bulgaristan da duyulmasını çok isteriz. Çapraz nakil oradaki hastalar için de oldukça değerli. Ülkemiz de çapraz nakil işlemleri sıklıkla yapılamıyor. Uygun böbrek ve uygun verici bulunamıyor. Hayatımızı devam ettirebilmek için tek şansımız vardı o da Türkiye’ye gelmekti. Yaşam kalitemiz bu nakil ile birlikte artacak. Kendimi çok iyi hissediyorum” açıklamalarında bulundu.

 “Artık diyalize girmeyeceğim…

”Zonguldak’ta yaşayan Mustafa Cora(54), “1 yıldır diyalize giriyordum. Uygun çapraz nakil bulundu ve nakil oldum. Bulgaristan’dan gelen aile ile uyuşma oldu. Bu şekilde sağlığımıza kavuştuk. Diyaliz süreci beni çok yıprattı. Haftanın 3 günü 4 saat diyalize gidiyordum. Yaşam kalitemi oldukça etkiliyordu. Alp Bey’e ve ekibine çok teşekkür ederiz. Kayınbiraderim hiç düşünmeden böbreğini verebileceğini söyledi. Çapraz nakile uyumlu çıktı. Ona çok teşekkür ederim. İlk önce eşim ve çocuklarım vermek istedi. Ama onlarda uyum görülemedi. Sılviya’nın eşinin böbreği ben de, Erdal’ın böbreği ise Sılviya’da olacak. 2 farklı milletiz ama insanlık çok önemli. Önemli olan milleti, ırkı değil insanlığı. Biz burada birbirimizin hayatlarına dokunduk. Hayatlarımızı kurtardık. Şuanda kendimi çok iyi hissediyorum” dedi.

 Eniştesi için böbreğini bağışlayan Erdal Ünal(42), “Enişteme şeker hastalığı ile birlikte organ yetmezliği teşhisi kondu. Organ bağışçısı olma serüvenim böylelikle başladı. Bu süreç başlayınca nerede yaptıracağımıza nasıl bir yol izleyeceğimizi araştırdık. Bu işin uzmanına gelmek istedik ve bu işin en iyi İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde yapıldığını öğrendik. Biz de akabinde hemen İstanbul’a geldik. Burada gerekli tahlillerimiz yapıldı. Daha sonra çapraz nakil olarak eşleştik. Operasyon sorunsuz bir şekilde sonuçlandı. Daha 4 gün oldu ama ayaklandım ve yürümeye bile başladım. Kendimizi çok iyi hissediyoruz. Umarım herkes bu konuda daha hassas davranır ve organ bağışı daha da artar” diyerek duygularını dile getirdi.

 Çapraz nakili ülkemizde en çok uygulayan ekibiz

Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, “Çapraz böbrek nakli kan grubu uyumsuz çiftler için nakil şansının yaratıldığı bir yöntem. Bu yöntemi ülkemizde ilk ve belki de en fazla uygulayan bir ekip olarak çapraz böbrek nakli eşleştirme havuzumuz çok geniş. Bu nedenle bu yöntemle nakil olmak isteyen hastalar için uygun başka bir çift bulmak bizim merkezimizde oldukça kolay oluyor. Tabi bu yöntemin sağlıklı uygulanabilmesi içinde nakillerin eş zamanda yapılması gerekiyor. Bunun için de kuvvetli bir cerrahi ekip şart. Bu sefer yaptığımız çapraz nakillerden bir çift ülkemizden bir çift de Bulgaristan’dan merkezimize müracaat etti. Organ nakli koordinatörümüz bu aileleri çaprazladı, çiftleri hastanemize çağırarak tanıştırdık ve incelemelere başladık. Her şey uygun çıkınca nakillerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Vericileri 4. Gün sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Alıcılarımızın da takılan böbrekleri çok iyi çalışmaktadır. Onları da yakında sağlıklı bir şekilde evlerine yollamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.