Bornova Belediyesi, iklim krizi ile mücadele için başlattığı organik atık yönetimi eylem stratejisi kapsamında park ve bahçe budama atıklarını yeni bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılacak komposta dönüştürüyor.
Park ve bahçeler kaynaklı hacimli atıklarını kompostlastırarak torf kullanımına alternatif yenilikçi, sürdürülebilir ve ekolojik bir yöntem uygulayan Bornova Belediyesi, çevre koruma alanındaki çalışmalarına yenisini ekledi.
Hem koruma hem tasarruf
Bornova Belediyesi, park ve bahçe budama atıklarının yanı sıra pazar yeri atıklarını da yenilikçi kompost konteynerler ile hacimli atık toplama sistemi kullanarak, atığı toplandığı yerde kompostlaştırarak, toplama,taşıma depolama ve bertaraf maliyetlerinden tasarruf ediyor. Kullanılan teknik ile budama atıkları atık depolama sahalarına taşınmak yerine budamanın yapıldığı mahallelerde oluşturulan atık getirme noktalarında yonga haline getiriliyor. Tam otomatik konteyner sisteminde üretimi tamamlanan kompost, doğrudan kullanılacağı fidanlık ya da tarım sahasına, arada başka bir işleme gerek olmadan taşınabiliyor.
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, kullanılan çevreci yöntem sayesinde Bornova Belediyesi’nin yeni bitkilerin yetiştirilmesinde kullandığı ürünlerin doğal yollardan elde edildiğini belirterek, “Üretim için karbon kaynaklı hava kirletici enerji ve yakıtların kullanılmaması sayesinde hem ekonomik hem de ekolojik olması kullandığımız yöntemi ön plana çıkarıyor. ‘Dönüştürülebilir ise atık değildir’ anlayışıyla gereken alt yapı yatırımlarını yapmaya devam edeceğiz” dedi.