Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda ciddi oranda artış gösteren orman yangınlarının nedenlerinin belirlenmesi ve alınan önlemlerin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığının açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlarını istedi:”
“Meteorolojik veriler hava sıcaklığını önceden tahmini olarak vermektedir. Sıcaklık kaynaklı orman yangını riskini önceden öngörerek o bölgelerde gerekli ve yeterli hazırlıklar yapılmakta mıdır?
Ormanlara yakın ya da orman içlerinde evler inşa edilmektedir. Bu evlerin yangından etkilenmesini engellemek amacı ile gerekli önlemler alınmakta mıdır? Ülkemiz, bu konuda kabul gören uluslararası kurallara uymakta mıdır?
Orman bölgelerinde tek tip ağaç dikilmesi ve çabuk yanabilme özelliği olan ağaç tercihlerinin değiştirilmesi düşünülmekte midir?”
CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakanı Pakdemirli, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından sıcaklık, nem ve rüzgar değerlerine göre saatlik bazda 3 günlük orman yangını riskinin Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ile takip edildiğini belirtti.
Bu sisteme göre yangın riski yüksek bölgelerde yangın tedbirlerinin artırıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, “Bu bölgelerde ekipler teyakkuz haline geçmekte, ilk müdahale araçları ile devriyeler oluşturulmakta, riskli bölgelere müdahale araçları sevk edilmektedir” dedi.
Ülkemizde orman varlığının neredeyse tamamına yakınının doğal ormanlardan oluştuğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, “Binlerce yıldır o bölgenin yetişme ortamına uyum sağlamış, en dayanıklı türlerdir. Bu yörelerde tür değişikliğine gidilmesi ve bahse konu türlerin tabiri caizse yok edilmesi doğanın ekolojik dengesini bozacağından tercih edilmemektedir. Esas olan doğaya uyum sağlamış türlerin korunması, sürdürülebilirliği ve geliştirilmesi olup, bu ilkeler doğrultusunda çalışmalar devam ettirilmektedir” açıklamasında bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer orman yangınlarından ülkemizde binlerce ağaç kayıp edildiğini ve orman alanlarının farklı nedenlerle yok edildiğini belirterek ormanların korunması adına çoklu çalışmalar gereklidir. Dünde yapılanların mutlaka faydası olmuştur ama yangınların artması önlenememiştir .Bu nedenle yeni planlama ve önlemler şarttır. Geçen yaz yaşanan yangınların olamaması bugünden çok ciddi hazırlıkları ihtiyaç kılmaktadır” diye konuştu.