Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Doğa Sporları Cenneti Kastamonu

Dağları, sahili, kanyonları, gölleri ve uçurumları ile nefes kesen doğasıyla Kastamonu sizleri bekliyor.

Dağları, sahili, kanyonları, gölleri

Muhteşem doğasını anlatmaya nereden başlayacağımı bilemiyorum, seçmesi oldukça zor. En iyisi dağcılık ve doğa sporları derneğimizden başlayalım:

2013 yılında ilk defa ”İstiklal Yolu Yürüyüşü” ne katıldım Türkiye’nin her köşesinden yaklaşık 400 doğa sporcusu ile beraber 95 kilometre ve 4 gün sürecek bir yolculuğa başlamıştım. Bazıları tek başına, bazıları ise arkadaş grubu ile fakat çoğunlukla dağcılık kulüpleri üyelerinden oluşan, kalabalık bir yürüyüş grubuyduk.

Ankara’dan Mersin’den İzmir’den hatta Kıbrıs ve Japonya’dan katılanlarla beraber, çeşitli sosyo-kültürel karaktere sahip bir topluluk ile yürümek harika bir deneyim olmuştu.

Herkes tek yürek olmuş, vatan savunmasında çok önemli olayların yaşandığı bu yolda, şehitlerimizi ve Atatürk’ü anmak için hep beraber yürüdük, sonraki yıllarda ailemle ve dostlarımla da katıldım.

Kastamonu’da doğa sporcularının bir dernek kurmamış olması bize oldukça garip geldi ve dostlarla bir araya gelerek 2016 yılının Ağustos ayında biz bu derneği kurmaya karar verdik. KADASK yani “Kastamonu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü” hissettiğimiz bu eksiklik nedeniyle kuruldu. Her şey bu kararımızdan sonra başladı;  farklı rotalarda yürümeye, bisiklet turları yapmaya, kanyonlardan bir bir geçmeye, zirvelere ve kayalara tırmanmaya başladık. Keşfettiğimiz bu doğa sporları alanında bir cennetteydik. Düzinelerce, çeşitli doğa sporu parkuru, yakınlarımızda ve keşfedilmeyi bekliyordu. Keşifler, faaliyetler aksiyon ve doğal güzelliklerle dolu yıllarımız böyle başladı.

 Maceralarımızın en heyecan dolu geçen kısmı ise kanyonlarda oldu. Kanyon sporlarıyla ilgilenen doğal sporcularının en çok rağbet ettiği kanyonlarımız Valla, Ersizlerdere ve Horma kanyonudur.

“Valla Kanyonu” Pınarbaşı ilçesinde başlayıp, Cide ilçesinde sonlanmaktadır. Dünyanın 2. en derin  kanyonu olan Valla Kanyonu 12 km uzunluğundadır  ve içinde çok değişik kaya yapıları, tehlikeli girdaplar , su tuzakları bulunmaktadır. Kanyon içerisinde 5 km   ilerledikten sonra  karşınıza  harika bir  kayadan  Kemer karşınıza çıkar. Bu muhteşem manzarayı başka hiçbir yerde göremezsiniz. Valla Kanyon’una ekipmansız ve özellikle rehbersiz kesinlikle girilmez. Geçmiş yıllarda bu kanyonda can kaybı ve yaralanmalar yaşandı. Hiç şakası olmayan bu kanyona girmek için ciddi bir hazırlık gerekir.

Pınarbaşı ilçesinde bulunan diğer kanyonumuz ise ” Horma Kanyonu”dur. Başlangıcı ilçe merkezine çok yakın olup başından sonuna kadar bir yürüyüş yolu inşa edilmiştir. Toplam uzunluğu 6 km’dir. Bu yürüyüş yoluna, yaz aylarında, yüzlerce ziyaretçi gelir. Hiçbir yerde göremeyeceğiniz, hayranlık verici kaya yapıları sizi ürkütebilir. Kanyonun sonunda ise Ilıca Şelalesi bulunmaktadır.  “Horma Kanyonu”nun, hem başlangıcında hem de sonunda, kamp yapmaya uygun çok güzel alanlar bulabilirsiniz. Kanyon içerisinden geçen, balkon tarzı bu yürüyüş parkuru, yer yer oldukça ilginç geçitler oluşturur. Bazı kısımlarda gökyüzünü zor görebiliyorken, bazı kısımlarda ise mecburen, kayalar yüzünden eğilerek veya dizlerinizin üzerinde  geçmek zorunda kalıyorsunuz.

 Kanyon sporcuları için ise “Horma Kanyonu” bir su parkı  kadar eğlenceli bir kanyondur. Akan sularla   binlerce yılda şekillenmiş kaya havuzları ve birçok şelalenin olduğu bu su parkında, birçok yerde iple iniş yapılıyor ya da su havuzlarına yüksek atlayışlar yapılıyor. En eğlenceli kısmı ise sonunda;  bütün kanyonu baştan sona  geçip yorulan kanyon sporcuları, 18 metrelik Ilıca Şelalesi’nin isteyen hemen yanından iple iniş yapıyor, isteyen ise şelalenin üstünden aşağıya ekipmanları ve can yeleği ile atlıyor.

Ersizlerdere Kanyonu ise Küre ilçesi sınırları içerisinde bulunur, “Karadonu” köyünden başlayıp, “Ersizlerdere” köyünde sonlanır. Toplamda 4 km uzunluğunda olan bu kanyon suyunun temizliği,  berraklığı ve soğukluğu ile diğerlerinden farklıdır. Burada herhangi bir yürüyüş yolu yoktur yeni başlayan kanyoncular için biçilmiş kaftandır. El değmemiş güzelliğine hayran kaldığımız bu kanyonu çok seviyoruz. Hem çok beğendiğimiz, hem de 5-6 saatte geçebildiğimiz için, en sık uğradığımız kanyondur. Uzaktan bakıldığında Ersizlerdere ve İpsine kayalıkları muhteşem bir manzara oluşturur. Bu manzarayı seyrederken,  küre ilçesinin Ecevit çorbasını da içmek adettendir. Kanyon yorgunluğunu alır.

Dağlarımızın zirveleri ,  hem yolculuğu, hem de manzarasıyla her zaman bizi cezbeder. Zirvelerin çağırısına kulak vermemek ise mümkün değil. Kastamonu’nun en yüksek zirvesi Ilgaz Dağı Büyük Hacet (2587m) zirvesine hem off road araçları ile hem de farklı rotalardan yürüyerek çıkılabiliyor. Bu zirvenin hemen güneybatısında ise Küçük Hacet zirvesi bulunuyor. Küçük Hacet (2546m) zirvesine araç ile çıkılamadığından, dağcılar tarafından daha çok rağbet görüyor. Devrekani ilçemizde ise Yaralıgöz (2010m) Dağı’nın zirvesine çıktıktan sonra zirvenin çeşidi noktalarından alabildiğince geniş, yeşil bir orman denizinin manzarasını seyretmek mümkün. Bu zirvenin hemen eteğinde, yol kenarında da bir yorgunluk çayı içebilir, hatta doğru zamanda orada olursanız, meşhur kuyu kebabının da tadına bakabilirsiniz

Bisiklet ekibimizle de çok güzel, bol aktiviteli turlarımız oluyor. Özellikle yaz aylarında bir turda, birçok ilçeyi ziyaret ederek hem yerel halk ile birebir sohbet fırsatını yakalıyor hem de yerel lezzetlerin tadına varıyoruz. Klasik bir turumuzdan bahsedecek olursak, Kastamonu-Daday-Taşçılar Göleti turunu çok seviyoruz. Sabah başlayan turumuz, yol üzerinde buz gibi suyuyla “Aksu” çeşmesi ile başlıyor ve ardından Daday merkezde sabah kahvaltısı ile devam ediyor. Sonrasında Taşçılar Göletinde tur ve ardından dinlenme sonrası geri dönüş ile bütün günümüzü dolduran eğlenceli bir etkinlik oluyor. Bir başka tur ise Kastamonu -Devrekâni- Beyler barajı- İnebolu karaloyu- Seydiler- ve Kastamonu turumuz. Devrekani merkezde kahvaltı edip, yöresel lezzetlerimizden düğün böreği ile günümüze enerji depolayarak başlıyoruz. Göletler ve barajların etrafında bisikletlerle dolaşmak ve doğanın içersinde bol oksijende bisiklet sürerek sporun keyfini ve huzurunu yaşıyoruz.  Birçok rotada, özellikle sahil turlarında, 2 günlük kamplı turlar ve şehir dışı uzun turlarımızla ekibimiz oldukça keyifli ve macera dolu anılar biriktiriyorlar.

Kastamonu merkeze 8-9 km uzaklıkta Kanlıabat Köyü yakınlarında Spor tırmanışına uygun uçurumlarda aylardır çalışmalarımız devam ediyor. Şimdiden 4-5 tırmanış rotası açtık bile. Keşfettiğimiz kaya silsilesinde daha açılacak onlarca rota var. Kaya tırmanışı bahçemizde, tırmanış sporcularını ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız.

Kastamonu’nun en ünlü Mağarası “Ilgarini Mağarası” Pınarbaşı ilçesi sınırında bulunuyor Ilgarini Mağarası’na giderken ise karşımıza iki mağara daha çıkar “Mantar” ve “Ejder” mağaraları. Bu üç mağarada birbirinden güzel sarkıt ve dikitleri ile gezilmeye değer mağaralardır.

Özellikle Ilgarini Mağarası Heybetli girişiyle insanı hayrete düşürür. İçeri girdikten sonra mağara içerisinde bir mağara daha keşfedersiniz, aşağı doğru uzanan merdivenlerin sonunda eski uygarlıkların izlerini bulabilirsiniz ama mağara burada bitmiyor daha ilerisinde, karanlık, dibi görülemeyen derinlikler ile devam eder.

Yine Şenpazar ilçe sınırlarımız içerisinde bulunan Türkiye’nin  ağzı en geniş dikey mağarası olan (yaklaşık 100 metre çapında)   Dağlı Kuyluca Mağarası bulunur. Mağaranın en fazla 200 metresine inilebilmiş kalanı -290 metre olarak tahmini ölçülmüştür. Sırlarla dolu bu mağara hala keşfedilmeyi beklemektedir.

Kastamonu her ilçesinde, ayrı ayrı onlarca mağara barındır.  Doğa sporcusu kâşif arkadaşlarımız da bu mağaraları bulmak için yerel halktan yardım alıp ve varsa hikâyelerini öğrenmeye çalışıyorlar.

 Ormanların içine saklanmış çeşitli akarsular göller ve şelaleler sayesinde hiç sıkılmadan birçok eğlenceli faaliyeti bir arada yapabiliyoruz. Devrekâni ilçesinde Akdoğan Şelalesine yürüyüş yaptığımızda sırada farklı bir rotadan bisiklet ekibimiz de bizimle şelalede buluşabiliyorlar. Hanönü Gürleyik Şelalesi etrafında yapılan yürüyüş sonrası aşağıda oluşan havuza dökülen suların eşliğinde yorgunluğu gidermenin zevki ise hiçbir şeyle değişilmez.. 

Devrekâni’de Beyler ve Kınık baraj Göleti, Tosya’da “Yeşil Göl” ve “Dipsiz Göl”  etrafında yapılan etkinlikler sonrası, kamp yapmanın tadı ise bambaşka oluyor.

 Dört mevsim bize cömert davranan bu şehirde, yaz aylarında dere yürüyüşü, sahilde kamp ve kaya faaliyetleri yaparken.,kışın ise kayak ve kar kampında iglo yaparak dört mevsim dur durak bilmeden etkinliklerle Kastamonu’nun tadını en iyi biz doğa sporcuları çıkarıyoruz. 

Aklına takılan soruyu biliyoruz ve cevabı ” EVET “!  Sen de bunları yapabilirsin. Kastamonu’da yapılacak çok şey var ve   biz daha keşfetmeyi bitiremedik. Hep yeni rotalarda hep yeni maceralardayız. Seni de bekleriz.

Dağcılık ve Doğasporları Kulübü Başkanı ALP ARSLAN