Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dünyanın gözü Balıkesir deydi

Başkent Postası Gürkan Genç

Başkent Postası  Gürkan

“Hiç Kimseyi ve Hiçbir Yeri Geride Bırakma” temasıyla gerçekleştirilen Dünya Habitat Günü kapsamında tüm dünyanın gözü Balıkesir’deydi. 110 ülkeden 200’ün üzerinde katılımın sağlandığı Habitat Günü etkinlikleri, bu ülkelerde 7 farklı dilde canlı olarak yayınlandı. 

 

110 ülkeden; 200’ün üzerinde belediye başkanı, üst düzey yönetici ve Birleşmiş Milletler temsilci, Dünya Habitat Günü dolayısıyla Balıkesir’de toplandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Habitat Toplantısı’nda, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar, tüm insanların en temel hakkı olan barınma konusunda yaptıkları çalışmaları ve tüm yerleşimlerde bu hakkın elde edilmesi konusunda yaşanan eksiklikleri gidermek için ürettikleri projeleri konuştular. Birleşmiş Milletlerin en önemli etkinliklerinden biri olan Habitat Günü’nün, 26 yıl önce İstanbul’da yapılmasının ardından bu yıl Balıkesir’de yapılması, hem Türkiye’nin hem de Balıkesir’in ürettiği projelerin dünyaca kabul gördüğü ve örnek alındığı anlamını taşıyor. İnsan yerleşimleri konusunda adil bir kent olan Balıkesir, ürettiği sıfır atık projelerini Habitat Günü kapsamında tüm dünyaya duyuruyor.

‘HABITAT, O GENCİN BUGÜNE TAŞIDIĞI HEYECAN’

Her canlıya ve yaşam ortamlarına duydukları sonsuz saygı ile burada toplandıklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Habitat kelimesini ilk kez 1996 yılında henüz genç bir üniversite öğrencisiyken duyduğunu söyledi.  1996 yılında İstanbul’da şu anki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanlığında gerçekleştirilen Habitat-2 Konferansı’nın kendisine; yaşadığı şehre, insana dair pek çok şeye dair bir farkındalık kazandırdığını ifade eden Başkan Yılmaz “Orada demiştim ki bu başkanla yol arkadaşlığı yapılır, ekibinde çalışılır. Allah bana Cumhurbaşkanımızla yol arkadaşlığı yapmayı nasip etti. Bu farkındalık bir gün bu önemli buluşmayı memleketim Balıkesir’de yapabilme hayalini kurdurtmuştu o günlerde bana. İşte o gün geldi. Burada Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sizlere seslenirken, o yıllarda Habitat’ı ilk kez duyan bir gencin bugüne taşıdığı heyecan, inanç ve gururla sizlere seslendiğimi ve bundan büyük bir mutluluk duyduğumu sizlerle paylaşmak isterim.” dedi.

“BALIKESİR’DE SIFIR ATIK PROJELERİ ÜRETİYORUZ”

Habitat’ın bu yıl ki teması olan “Hiç Kimseyi ve Hiçbir Yeri Geride Bırakma” çağrısıyla şehirlerde popülasyonun büyük bir kısmının yaşamaya başladığı artan eşitsizlik ve ekonomik zorluklar konusunda çözümler arayacaklarını dile getiren Başkan Yücel Yılmaz “Cumhurbaşkanımız, Birleşmiş Milletler Toplantılarına her gittiğinde el ele tutuşalım adil olalım, güzel bir dünya olsun, dünya 5’ten büyüktür diyor.  Biz çevre konusunda UN- Habitat ile birlikte birçok çalışma yapıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın bize verdiği destekle, Emine Erdoğan Hanımefendinin Sıfır Atık projesi kapsamında şehrimizin tüm kurumlarında, özel sektörde ve sokaklarımızda belirtilen kurallara riayet ederek sıfır atığa geçiyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Sıfır Atık projesi geliştiriyoruz. Bu çalışmaların yanı sıra insanların ürettiği atıkları enerjiye dönüştürüyoruz. 52 adamız var ve bunun 6’sında insan yerleşimi bulunuyor. Bu adalarımızdan bir tanesini Sıfır Atık Adası haline getirdik. Bu projemizle Maimunah Hanımın ödüllerinden birine talibiz. Bunları yaparken de hep birlikte yapıyoruz. Balıkesir Kent Konseyimiz ile siyasilerimizle politikalar üreterek bunları sonuca ulaştırmayı hedefliyoruz. Dünyayla entegre olmaya çalışan bir şehiriz. Şehrimize kazandırdığımız Birleşmiş Milletler 75. Yıl Gençlik Merkezi” kurduğumuz evrensel iş birlikleri neticesinde gerçekleşti. Yine Birleşmiş Milletler ile birlikte “Dünya Çevre Durum Merkezi Projesini sürdürüyoruz. Şehrimizde Gençlik Modelini Birleşmiş Milletler ile birlikte uyguluyoruz. Şehrimizin 2 büyük caddesini “Sıfır Atık Caddesi” haline getirdik.” dedi. 

“DAHA ADİL BİR DÜNYADA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Daha yeşil bir dünyada ve adil koşullarda yaşamayı istediklerini vurgulayan Başkan Yılmaz “Dünya Habitat Günü kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerin tamamının, tartışma ve kampanyaların, iklim değişikliği, çevre koruma ve şehircilik konularında farkındalığı artıracağına yürekten inanıyor, Dünya Habitat Gününün insanlığın tamamına hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Habitat’ın Balıkesir’de gerçekleşmesine vesile olan Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendiye, Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, bizleri yalnız bırakmayan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’a, Birleşmiş Milletler Habitat İcra Direktörü Sayın Maimunah Mohd Sherif’e ve bizlerle birlikte olmak için dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

201003 habitat 2

“GELENEKLERİMİZİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

İstanbul’un 1996 yılında Habitat Konferansı’na ev sahipliği yaptığını hatırlatan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, şöyle konuştu:

“Habitat İstanbul’dan 26 sene sonra şehirler olarak benzer zorluklarla karşı karşıyayız. Göçebelik kültüründe doğayla birlikte var oluş vardır, doğayla uyum içerisinde yaşamak vardır. Göçebelik kültürünü de onurlandırmamız gerekiyor. Kentleşmiş dünyada, göçebe kültürünü sürdürebilirsek doğayla uyum içerisinde yaşayabiliriz. Etnospor Konfederasyonu olarak geleneklerimizi canlandırmaya çalışıyoruz. Çünkü kültürel çoğulculuğun önemine inanıyoruz. Şu an bir Batı Kültürü, medya araçları vasıtasıyla dünyayı domine ediyor. Biz de aslında aynı belirli hayvan türlerini, bitkileri korumaya çalıştığımız gibi kültürlerimizi de korumalıyız. Sadece futbol, basketbol sahasına değil geleneksel spor alanlarına da ihtiyacımız var sokaklarımızda. Geleneksel sporları Habitat gündemine dâhil eden Sayın Meymune Hanıma diyalog ve iş birliği için teşekkür ediyorum. Kimsenin geride kalmaması için kültürlerimiz de geride bırakılmamalı ki daha fazla insan kent merkezine dâhil olabilsin, 21. yüzyıl kent yaşamında kendini gösterebilsin.”

“BALIKESİR İÇİN ÇOK DEĞERLİ VE ANLAMLI”    

Dünya Habitat Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak “Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve şehrimizin heyecanına ben de ortak oluyorum. İlimiz için çok değerli ve anlamlı bir etkinlik. Son dönemde atılım gösteren Balıkesir, ülkemizin dünyadaki adalet anlayışı şehirleşme ve yerel sorunların ön plana çıkarılması noktasında önemli bir semboldür. Ülkemizin dikkatini dünyaya ilan etmesi açısından zemin oluşturacağına inanıyorum.” dedi.

“KENT ALANLARINI GELECEK SENARYOLARINA GÖRE

İNŞA ETMEMİZ GEREKİYOR”

BM Habitat Meclis Başkanı, Meksika Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı İşler ve İnsan Hakları Müsteşarı Martha Delgado, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Balıkesir’e sıcak karşılamaları için teşekkür ederek “193 BM üyesi ülkeden temsilciler olarak dünya ülkelerinin çıkarlarını konuşmak için buradayız. Yerel Yönetimlerin ve şehirlerin krizlere cevap verme konusunda ne kadar önemli rolü olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kent alanlarını gelecek senaryolarına göre inşa etmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının yerel düzeyde uygulanması hiç olmadığı kadar önemli. Kent öncelikleri küresel önceliklerdir. Yeni fırsatlar oluşturmamız gerekiyor. Akıllı yönetişim son derece önemli. Kırılgan grupların yoğun olarak kentlerimizde olduğunu görüyoruz. Buna hızlı tepki vermemiz gerekiyor kalkınmamıza dâhil olmaları noktasında. BM Habitat olarak yerel yönetimlerin önemini vurguluyoruz, politika oluşturmada kadınların önemini vurguluyoruz. Hep birlikte sürdürülebilir ve adil ortamlar yaratmaya devam edelim.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN İYİLİK ADASI OLDUĞUNU

DÜNYAYA HAYKIRIYORUZ”

Dünya Habitat Günü’nü Balıkesir’de gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum; daha adil ve insan onuruna yakışır bir hayat için hep birlikte “Kimse Geri Kalmasın” dediklerini ifade ederek devamında şu açıklamalarda bulundu:

 “Bu sözün gerekliliği var. Biz 20 yıldır Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hem kendi ülkemizde hem yakın coğrafyamızda hem de mazlum milletlere yapılması gereken yardımları yapmaya çalıştık. Aynı anlayışta olmaya devam edeceğiz. Şehirlerimizin temel sorunlarına çözüm bulmak adına çok kıymetli, çok anlamlı bir gün. 26 yıl sonra yeniden bugünü Türkiye’de kutluyoruz. Kentsel dayanıklılığı, sürdürülebilirliği konuşacağız. Küresel bir çevre ve merhamet hareketine dönüşen sıfır atık hamlemizi, sosyal konut hamlemizi kimse geride kalmasın anlayışıyla iklim dostu çalışmaları anlatma gayretinde olacağız. Ortak evimiz dünyamız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Şehirlere hayatlarıyla ruh verenler, mekânlara kimlik ve kişilik kazandıran insanlardır. Tüm insanların hepsi tek candır diyen dünya gitmiş, milyonlarca insanın fiziksel ve ruhsal buhranlar yaşadığı bir dünya gelmiştir.

85 milyon vatandaşımızın hiçbirini geride bırakmayan bir anlayışla çalışıyoruz. Anadolu Medeniyeti olarak bizler hiç kimseyi, hiçbir şehri geride bırakmadık. Pakistan’da sel oldu bu anlayışla koştuk yardıma, Arnavutluk’ta deprem oldu, Türkiye olarak oradaydık, Ukrayna’nın çocukları ve yarınları için tüm dünya adına inisiyatif aldık, Afrika’da güvenli yaşam alanları oluşturmak için gayret ettik. Bunları Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yaptık. Bundan sonrada mazlumların sesini dünyaya haykıran Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla Türkiye’nin bir iyilik adası olduğu gerçeğini dünyaya haykırmaya devam edeceğiz.

“TOPLUMUN TÜM KESİMİNİ PROJELERİMİZE DÂHİL EDİYORUZ”

1 milyon 170 bin konutu vatandaşlarımıza teslim ettik, bunu kimse geride kalmasın diye yaptık. Tüm şehirlerimizi eşit hale getirecek adımlar attık. Dünyada eşi benzeri olmayan bir projeyi, Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesiyle 500 bin sosyal konut, 2 milyon sosyal konut için tahsis edilecek arsa ve 50 bin işyerinden oluşacak çalışmayı yürütüyoruz. Toplumumuzun tüm kesimlerini projemize dâhil ediyoruz.

YEŞİL KALKINMAYLA BÜYÜYEN BİR TÜRKİYE HEDEFİ

Gayemiz insanımıza hizmettir, bu anlayışla çalışıyoruz. Zira insan varlıkların en şereflisidir. İnsanoğlu kendine bahşedilenin hakkını da veremeyen bir varlıktır. Küresel bir çevre kirliliği ve küresel ısınma yaşanmaktadır. Türkiye’nin tarihi sorumluluğu yüzde 1’in de altındadır. 2053’te Türkiye olarak Yeşil kalkınmayla büyüyen bir Türkiye hedefi koyduk. Çalışmalarımızı bu kapsamda yapıyoruz. Tüm dünya el ele verip kendine bahşedileni hatırlamalı, iklim değişikliği ile topyekûn mücadele etmelidir.

SIFIR ATIK KÜRESEL BİR ÇEVRE HAREKETİNE DÖNÜŞTÜ

Dünyanın geleceğini tehdit eden israfa dur demek için Sıfır Atık projesi yürütüyoruz. Tüm dünya için yeni bir yaşam kültürünün inşasını mümkün kılmaktadır. Küresel Sıfır Atık İyi Beyanı imzalandı, BM bu konuda her türlü desteği verme taahhüdünde bulundu. Bu beyanla birlikte Sıfır Atık küresel bir çevre hareketine dönüştü.  Daha çok iş birliği ve dayanışma içerisinde olmalıyız. Bu dayanışmayı tüm insanlık için arzu ediyoruz. Daha adil bir dünyanın var olduğuna tüm yüreğimizle inanıyoruz.”

“BALIKESİR’İN YEREL EKONOMİSİ OLDUKÇA GÜÇLÜ”

Konuşmasına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “Birbirimize karşı kendi ortak sorumluluğumuzu yerine getirelim” çağrısında bulunduğu mesajını ileterek başlayan UN- Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif “Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Balıkesir’e Dünya Habitat Günü kutlamamıza ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. ‘Boşluğu Fark Et, Kimseyi Geride Bırakma’ sözünde bahsettiğimiz uçurum çok endişe verici. 2030 itibarıyla 600 milyon kişinin aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı öngörülüyor. 1996’da İstanbul’da Habitat-2’ye ev sahipliği yaptığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a müteşekkirim. Her yıl Ekim’in ilk Pazartesi günü bu günü kutluyoruz. Emine Erdoğan hanımefendiye de teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler, Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin Sıfır Atık projesini benimsedi. Bu programın şehirlerde yayılarak burasının bölgesel bir merkez olmasını ve daha geniş bir coğrafyaya yardımcı olabilmesini umuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, burada ek bir 500 bin sosyal konut inşa ederek aradaki boşluğu kapatmak istiyor. Türkiye’nin milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Başkan Yücel Yılmaz’a bu etkinliğin ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. Balıkesir’in, kentsel ve kırsal ekonomi anlamında gıda ve turizm ile desteklenen yerel ekonomisi oldukça güçlü. Sürdürülebilir tarımın çok iyi planlanıp yürütüldüğü bir şehir. Tüm insanlık, kamusal hizmetlerden Balıkesir halkı kadar istifade edemiyor. Balıkesir amiral gemisi gibi buna bir öncülük yapıyor.” dedi.

Konuşmaların ardından Sıfır Atık Projesiyle dünyaya örnek olan Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan’ın videolu mesajı izlendi. Mesajında “İnsanlığın esenliği için el birliğiyle ortaya koyduğumuz her çaba, dünya adına umut vericidir.” diyen Emine Erdoğan devamında şu sözlere yer verdi:

“Kentlerimizi herkese yer açan, kimseyi geride bırakmayan, adil yerleşim yerlerine dönüştürmeli ve bunu, tüm ülkelerin ortak misyonu haline getirmeliyiz. Bu noktada, küresel bir harekete dönüştürdüğümüz ‘Sıfır Atık’ projesi, kentlerin dönüşümünde lokomotif bir güç olacaktır. Kentlerimizin küresel sorunlarının çözümünde güzel bir başlangıç olacağına inandığım Dünya Habitat Günü’nü kutluyorum. Birleşmiş Milletler Habitat’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza ve Balıkesir Büyükşehir Belediyemize ve tüm katılımcılarımıza şükranlarımı sunuyorum.”