1) Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Merhaba Başak Hanım öncelikle köşenizde bana eğitim konuşmak adına yer verdiğiniz için teşekkür ederim. Sizinle ikin satır eğitim konuşabileceğiz. Ben Eğitim Konuşalım ekibinin kurucusu Erkan Hoca. Yıllardır eğitime gönül vermiş bir öğretmenim.
2) Eğitim Konuşalım’ın Vizyonu ve Misyonu nedir?
Vizyonumuz geniş bir perspektifte eğitimi modern koşullara uyarlamak, bireysel yani kişiye özel bir eğitim anlayışı geliştirmek ve bunu uygulamak. Zaten yaptığımız işi tanımlarken öncelik verdiğimiz konu kişiye özel olması. Bilindiği üzere her çocuk özeldir ancak çocuğu özel kılıacak etmenler nelerdir bunlar üzerinde durmakta fayda var. Öncelikle öğrenci üzerinde çok güçlü bir analiz yapmamız gerekiyor akabinde öğrencinin ihtiyaçlarını bireysel olarak ölçebilmeliyiz ki kurumumuzda tam olarak bu yapılmaktadır. Genel anlamada bizde eğitim alacak öğrenciler işinin ehli eğitim danışmanları ile plan ve programlarını düzenleyip bunu hayatlarına uygulamayı öğrenirken kendilerini eksik hissettiği bütün derslerden birebir olarak özel ders alabilmektedirler.
3) Sihirli bir asanız olsaydı şimdiki eğitim sisteminde neleri değiştirmek isterdiniz?
Tabi bizim eğitim sistemimiz hakkında yorum yapmak çok kolay bir iş değil çünkü genç nüfus oranımız fazla ve herkes okullardan medet umar halde. Üretime dayalı bir ekonomi modeli geliştirmediğimiz sürece eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapmak kolay olmayacaktır. Bütün idealist öğretmenler gibi benimde Baltık ülkelerindeki eğitim sistemlerini kendimize uyarlamak ancak Anadolu kıyafetiyle , Anadolu motifleriyle, Anadolu kültürüyle uyarlama hayallerim var tabi bununla beraber kendimi gerçekçi düşünmekten de alıkoyamıyorum. Şuan için yapılabilecek en hızlı değişim köy okullarını biran önce eski haline getirmek ve ciddi becerilere sahip yeni nesil öğretmenlerin gözetiminde yeni nesiller yetiştimektir.
4) TYT mi daha zor yoksa AYT mi?
İki sınavın ayırt edicilik özellikleri farklı ele alınmalıdır. TYT ‘ de bilgi üzerine dikkat-kaygı-zaman yönetimi vb. gibi ögeler etkili olmaktadır.
AYT sınavı ise daha çok bilgiye dayanır yani bilen yapar bilmeyen yapamaz çok yoruma açıklık yoktur. TYT ‘ye oranla. Kısaca TYT için çok pratik AYT için çok çalışmak ve bilgi gerekmektedir.
5) Baraj puanının kalkması iyi mi oldu kötü mü?
Ciddi hazırlanan öğrenciler için kötü bir durum esasında. Neden ? Çünkü baraj kalktığı için sınava daha çok aday katıldı aynı zamanda standart sapmalar bundan etkilendi ve bu durum sıralamalarda olumsuz yönde oynamalara neden oldu. Ayrıca barajın kalkmış olması çok bir anlam ifade etmemekte çünkü üniversitelerin kapasiteleri ve alınan kişi sayısı belli. Ciddi bir puan almak gerek yerleşebilmek için. Esasen bana göre üniversiteler bakkal dükkanlarından ayrışmalı ciddi eğitim veren ciddi öğrenciler yetiştirmeli ki geleceğe ışık olabilmeli.
6) 2022 yılındaki gibi yığılma bekliyor musunuz ?
Evet hatta daha fazla bir yığılma bekliyorum. hem 12. Sınıf ikinci dönem konuları çıkarıldı hem de ülkemiz feci bir felaketle karşı karşıya kaldı bu nedenle soruların büyük bir kısmının kolay olacağı kanısındayım. Ancak bizim öğrencilerimiz tabi ki eskisine nazaran daha çok çalışıp sıralamalarda ön sıralarda yer alacaktır.
7) Üniversite kazanmak için gerekli olan unsurlar nelerdir?
Ben kazanmak için çalışmaya inanırım kesinlikle öğrenci belirli bir plan ve program dahilinde ders çalışmalıdır. Özellikle ciddi kaliteli bir üniversitede kaliteli bir bölüm kazanmak isteyenler yaz aylarında 4 ile 6 saat arası , güz aylarında 6 ile 8 saat arası kış aylarından itibaren ise 8 saat ve üzeri ders çalışma düzeyine ulaşmaları gerekmektedir.
8) Farklı söylemek ve eklemek istediğiniz şeyler var mı ?
Bizleri burada ağırladığınız için size tekrar teşekkür etmek isterim Başak Hanım. Eğitim Konuşmayı seviyoruz ilerleyen dönemlerde yeni programlarda eğitim konuşma fırsatımız olması dileğiyle ekip arkadaşlarıma ve birbirinden güzel öğrencilerime selamlarımı iletirim.
İrtibat:
https://instagram.com/egitim_konusalim?igshid=YmMyMTA2M2Y=
https://egitimkonusalim.com.tr/